Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Boeren & Buren - een voorbeeld van veerkrachtige lokale voedselvoorziening"

Korte keten Buurderijen draaien op volle toeren

Al sinds het begin van de pandemie draaien de Buurderijen van het korte ketennetwerk Boeren & Buren op volle toeren. Op dit moment zijn er al een 20-tal Buurderijen te vinden in Nederland met meer dan 700 producenten en tientallen helpende handen aangesloten. Samen zorgen ze dagelijks voor een voedselsysteem waar lokale en seizoensgebonden voeding voorop staat. Boodschappen doen kan er helemaal corona-proof.

Boeren & Buren is er in de eerste plaats voor de Boeren. Dankzij Boeren & Buren ontvangen de deelnemende producenten maar liefst 80% van de verkoopprijs van hun producten. Dat is ettelijke malen meer dan in andere verkoopkanalen, waar ze het meestal met veel minder dan de helft moeten doen, of soms zelf met verlies verkopen.

Ecologisch verantwoord, duurzaam en kraakvers
De gemiddelde afstand die de producten van de boeren uit het netwerk afleggen voor ze in de Buurderij terechtkomen, bedraagt 20 kilometer. Bovendien zijn ze ook geen dagen onderweg en kan de klant dus rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide assortiment aan producten dat de Buurderijen aanbieden.

"Boeren & Buren bewijst dat het een essentieel, veerkrachtig en gedecentraliseerd model biedt. Door de wekelijkse verdeling van de bestellingen via de Buurderij-locaties te behouden en levering aan huis te versterken, voelen niet enkel de lokale Producenten zich geruggesteund, maar blijven ook alle consumenten de mogelijkheid genieten om beter en eerlijker te eten. Boeren & Buren wil een betrouwbaar kanaal zijn voor je wekelijkse voedselaankopen in een kwetsbare context voor de volksgezondheid", stelt de organisatie.

Buurderijen helemaal corona-proof
Dankzij het strikt toepassen van de hygiëne- en veiligheids-maatregelen en de aangepaste dienstverlening op de Buurderijen, biedt Boeren & Buren een corona-proof service aan. Het ontmoetingsmoment dat eigen is aan de Buurderij, maakt tijdelijk plaats voor een efficiënte, snelle én veilige verdeling van de bestellingen. Met de steun van de gemeenten, blijven bijna alle Buurderijen open. 

Céline Ménétrier, algemene coördinatrice Boeren & Buren: “In deze crisisperiode, bevestigen we de veerkracht en de eerlijkheid van ons model. We doen samen ons uiterste best om zoveel mogelijk Buurderijen te kunnen openhouden, met steun van de gemeente.” 

“Bij alle Buurderijen lukt dat ook, dankzij belangrijke inspanningen, heel wat ervaring en een tijdelijke reorganisatie van de praktische werking om ieders gezondheid te kunnen garanderen. We merken meer dan ooit de enorme verantwoordelijkheid die we hebben ten opzichte van onze buren die via Boeren & Buren rekenen op hun verse voeding recht van bij de boer. Wanneer onze buren dan ook nog eens oudere of zieke mensen helpen met het bezorgen van hun bestelling, dan is het toonbeeld van solidariteit compleet”.

Een Buurderij is een wekelijks ontmoetingsmoment tussen consumenten en regionale producenten en boeren. Er zijn is groenten, fruit, zuivel, vlees, ambachtelijke brood, honing, bier en vele andere lokaal bereide producten te koop. Via de website is het mogelijk om producten die je wenst te bestellen en deze kunnen  wekelijks worden afgehaald op de Buurderij. 

Bron: Boeren & Buren

Publicatiedatum: