Pol Roussel startte in 1996 het uienschilbedrijf Roussel Onions in het Belgische Moorsele. Er waren in die tijd al meerdere uienschilbedrijven in de regio West-Vlaanderen, maar die waren vooral gericht op de vriesindustrie en niet de versmarkt. "Toen ben ik maar zelf begonnen om uien te gaan schillen voor de versmarkt", vertelt Pol. Hij kocht een tweedehands schilmachine en moest vijf ton uien per week schillen om uit de kosten te komen.
Toenemende vraag
"Het was in die begintijd lastig om aan uien te komen", aldus Pol. "De vriesindustrie haalde destijds de uien uit Polen, waardoor er minder uientelers in België waren en de teelt niet populair was in het gebied. We teelden zelf wat uien en kochten de rest erbij, want veel klanten wilden jaarrond worden beleverd. In die tijd kocht ik ook veel uien in Nederland."
De laatste jaren neemt de uienteelt in België weer toe, zodat Roussel Onions veel uien nu in eigen land koopt. "We telen momenteel zelf alleen nog wat plantuien en hebben een redelijk vaste groep telers die zaaiuien voor ons teelt", zegt Pol. Van de vijf ton per week in 1996 is het bedrijf gegroeid naar een productie van 30-40 ton per dag. Na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 heeft Roussel Onions een aantal zeer rustige maanden gehad. "Door de sluiting van de horeca was er veel minder vraag naar vers gesneden uien. Sinds de horeca weer open is, neemt de vraag gelukkig weer toe. We zitten bijna weer op het oude niveau."
Roussel Onions maakt van de uien verschillende vers gesneden producten, zoals uienringen, halve ringen, blokjes, stiften en geschilde uienbollen, die aan de groothandel worden geleverd. De producten worden afgezet in België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Kwaliteit leveren
"Roussel Onions gaat voor het leveren van de beste kwaliteit," zegt Pol. Een ui moet aan verschillende eisen voldoen: grove maatsorting, uniform, hoogrond, éénkernig, hard en het liefst zo wit mogelijk. "We gebruiken standaard een aantal vaste rassen van onze telers, zoals Hybelle, Hyskin en Hypark uit het Bejo/De Groot en Slot assortiment. Door het gebruik van zowel plant- als zaaiuien zijn we flexibel. In sommige jaren is de bewaarkwaliteit van plantuien minder door bijvoorbeeld koprot of problemen met fusarium en bacterierot. Dan schakelen we sneller over op zaaiuien. Het gebeurt ook weleens dat het 'vlees' van de plantui te dof is. Ook dan gaan we sneller over naar zaaiuien."
Het bedrijf heeft op dit moment zo’n 35 werknemers, bestaande uit de directie, administratie, chauffeurs en productie. Roussel Onions heeft richting de toekomst nog wel wat uitbreidingsplannen, aldus Pol. "Mijn vrouw Jaklien werkt al jaren mee in het bedrijf. Zij doet onder andere de boekhouding. Inmiddels is mijn dochter Charlotte ook al vijf jaar werkzaam in de schillerij, voor personeelszaken en marketing. Zoon Louis werkt alweer drie jaar mee en is verantwoordelijk voor de machines. Onze andere zoon Maxime studeert nog, maar ook hij heeft plannen om actief te worden binnen het bedrijf. Wat wel mooi is", vertelt Pol, "is dat we binnen ons gezin nooit hebben gesproken over deelname of overname van het bedrijf. Charlotte en Louis hebben beiden eerst elders gewerkt en ervaring opgedaan. Ze zijn toen zelf met het plan gekomen in ons bedrijf te gaan werken. Daar ben ik best wel trots op."
Uitdagingen voor toekomst
"Er liggen nog voldoende uitdagingen voor de toekomst", zegt Pol. Zo ziet Roussel Onions nog uitbreidingsmogelijkheden in Frankrijk en Duitsland. Ook zijn er plannen om verse producten te gaan produceren voor de retail. Binnen het productieproces wil het uienschilbedrijf nog meer gaan automatiseren. “"Het wordt steeds moeilijker om goed en gemotiveerd personeel te vinden. Genoeg uitdagingen dus om ons familiebedrijf nog verder uit te bouwen", besluit Pol.
Voor meer informatie:
Roussel Onions
Ieperstraat 221
8560 Moorsele
+32 (0)56 50 53 06
[email protected]
www.rousselonions.com
Bron: Uien magazine van De Groot en Slot