Marktrapport LKÖ, week 1:

'Evenwichtige uienmarkt, voorlopig geen prijsverandering bij wortelen'

De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt start het nieuwe jaar zonder grote veranderingen. Met de omzetten voor Kerst was men in de retail ronduit tevreden. Ook uit de toerismeregio's en de horeca werden goede afzetcijfers gemeld. Na de kerstdagen is de binnenlandse vraag weer iets afgevlakt. Ook in de export waren er weinig nieuwe overeenkomsten. De continue vraag stond tegenover een goed toereikend aanbod, meldt de LKÖ.

De telers zijn bereid hun producten af te geven en ook aan het hoge uitsorteringspercentage is niets veranderd. De telersprijzen bleven daarom op ongewijzigd niveau. In Niederösterreich werden consumptieaardappelen aan het begin van week 1 meestal voor 18 tot 20 euro per 100 kg overgenomen. Voor partijen met een bovengemiddeld hoog uitsorteringspercentage liggen de prijzen lager. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk valt tot wel 22 euro per 100 kg te behalen. Vanuit Oberösterreich werden ongewijzigde prijzen van tot wel 25 euro per 100 kg genoemd.

Evenwichtige uienmarkt
De Oostenrijkse uienmarkt start het nieuwe jaar zeer evenwichtig. De binnenlandse vraag is na een tevredenstellende kersthandel weer wat afgevlakt en zal in de komende weken op het normale niveau komen te liggen. De exporthandel stond sinds de kerstdagen zoals traditioneel gebruikelijk op een laag pitje. Hier verwacht men in de komende weken echter nieuwe impulsen. Qua prijzen waren er geen veranderingen. Voor uien, gesorteerd en schoongemaakt in een kistje, werden aan het begin van week 1 afhankelijk van de kwaliteit en grootte meestal prijzen tussen 16 en 20 euro per 100 kg genoemd. Voor kwalitatief zwakkere partijen werd minder betaald.

Rustige start van het jaar
De wortelenmarkt in Niederösterreich start het nieuwe jaar nauwelijks veranderd. De binnenlandse vraag is na een ronduit tevredenstellende kersthandel weer wat afgevlakt. De export is momenteel nog steeds te overzien. Qua prijs was er geen verandering. Aan het begin van week 1 werd er voor wortelen in zakken van 5 kg afhankelijk van de kwaliteit meestal 45 tot 50 euro per 100 kg betaald. Gezien de sterk stijgende productiekosten wordt de vraag naar bijpassende prijsaanpassingen vanuit de telerskant echter steeds luider.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven