Column Philip van Geest, Van Geest International:

De boefjes van Boris….

Philip van Geest van Van Geest International stuurde ons onderstaande column:

"Met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU vorig jaar stonden veel veranderingen op stapel. We gaan maar niet in op het verlaten van een megalomaan instituut vol niet gekozen narcistische leiders en zakkenvullende Europese politici. Daarvoor kan men slechts begrip tonen. Echter, wat de ambtenaren in de UK allemaal verzinnen, daar zal op dit moment menig EU ambtenaartje zijn of haar vingers bij aflikken.


Philip van Geest, Van Geest International

Vanaf 1 januari 2022 is er door de ambtenaren in de UK weer van alles geïntroduceerd, van IT-systemen die niet met elkaar kunnen communiceren en waar ook geen templates voor zijn ontwikkeld, tot een papierwinkel waar je het nut van kan betwisten. Door de falende IT (hee, klinkt bekend) en het gebrek aan onderling matchende systemen moet werkelijk bijna alles handmatig worden ingevoerd door de exporteurs naar de UK, de expediteuren en de inklaringsagenten aldaar.

Daar bovenop komt men in de UK ook nog eens 5000 douane-beambten tekort. Je zou zeggen: “Ho wacht, laten we de zaken eerst even op orde maken in “good old Britain”. Maar in plaats van het Brexit/douane-gebeuren te oliën en vooral praktisch te handelen, strooien de geüniformeerde boefjes van Boris liever zand in de raderen van een al haperend systeem. Het interesseert ze ook gewoon totaal niet.

Douane-ambtenaren die om 23.00 uur ’s avonds uitklokken, waar hun vervangende collega’s de volgende dag pas om 9.00 uur verschijnen, het is heel normaal blijkbaar. Gevolgen: auto’s die soms dagen onnodig, of gewoon zonder reden (“computer says no”), moeten wachten, verse groenten en fruit die te laat worden aangeleverd bij de klanten en nu al legere schappen in de supermarkten.

Daarboven op is alles voor de Britse consument duurder en duurder aan het worden, omdat ieder (nutteloos?) setje exportpapieren gewoon €22,50 tot €75,00 kost en dit cumulatief per bestelling zo maar €125,00 kan kosten. En bellen met de instanties in de UK roept vaak slechts alleen maar meer vraagtekens op, want ze weten het ook gewoon niet! Zoals wel vaker: In Nederland hebben we de zaken op orde, maar in de UK? No sir! Je zou er bijna moedeloos van worden, maar we blijven denken in mogelijkheden!

Maar… de hamvraag in dezes: Wat doet het GroentenFruit Huis hieraan? Prima om ons exporteurs (best wel een aanzienlijke) contributie te laten betalen, maar dan mag wel een actieve en voortrekkende rol verwacht worden in deze materie."

Voor meer informatie:
Philip van Geest
Van Geest International
Jogchem van der Houtweg 41
2678 HA De Lier
+31 (0)174 514 300
pvg@vgibv.nl     
www.vgibv.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven