Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Als jonge tuin- en akkerbouwstudent al vroeg kansen pakken om je te ontwikkelen”

Tholen – Bij de grootste studentenvereniging van Den Bosch staan dit studiejaar twee tuinderszonen aan het roer. Het gaat om voorzitter Bart van Duijn en penningmeester Jop Hendriks. Samen met nog vier andere bestuursleden runnen zij k.s.v. Gremio Unio. De zonen van een aubergineteler en een orchideeënkweker zouden graag zien dat veel meer studenten van de hbo-opleiding Tuinbouw en Akkerbouw zich bij de vereniging aansluiten. Zelf werden zij er in korte tijd goede vrienden en zo leerden zij er al veel mensen kennen. Dit kan onder andere via jaarclubs, commissies, disputen en natuurlijk via een bestuursjaar.

“Jop en ik hebben elkaar via de vereniging snel leren kennen”, steekt Bart van wal. “Zonder de vereniging was dat niet zo snel gelukt. Het is leuk om gelijkgestemden buiten de studiezaal te spreken met een biertje erbij. Door veel leuke dingen te doen bouw je als vanzelf een netwerk op. Bovendien kun je ook in allerlei rollen al ervaring opdoen die later zomaar eens van pas kan komen.”


Bart en Jop in de tuinbouwpraktijk in verenigingskleding

Voor het eggie
In totaal telt de studentenvereniging, waarbij alle studenten die studeren aan de HAS Hogeschool in Den Bosch zich kunnen aansluiten, zo’n 750 leden. Er is een zeskoppig bestuur met een driekoppig dagelijkse leiding. Daar maken Bart en Jop, allebei derdejaars met dit jaar een bestuursjaar, deel van uit. Daarnaast zijn er nog twaalf commissies. Jop: “Elke commissie heeft eigen taken en organiseert weer andere dingen. Zo organiseren we een eigen festival en hebben we een eigen kroeg”, glundert hij. “Die beheren we zelf. Je zou ons dus wel een soort klein horecabedrijf kunnen noemen.”

Daardoor leren studenten ‘voor het eggie’ allerlei dingen waarvan ze later in hun carrière gebruiken kunnen maken. Jop: “Je komt in contact met bedrijven, leert met geld omgaan, hoe het werkt met belastingen en ook met vergunningsaanvragen. Allemaal dingen die later, als je in de tuin- of akkerbouw komt te werken ook van belang zijn.” Lachend: “En eerlijk gezegd vind ik dit vaak nog leuker dan een schoolopdracht. De begroting waarmee je bezig bent is er niet alleen eentje op papier, maar een voor de daadwerkelijke praktijk.”

Niet saai
Toen de beide heren aan hun studie in Den Bosch begonnen was dat tegelijk met een vijftigtal studenten uit zowel de tuin- als akkerbouw. Een handjevol kwam uit de glastuinbouw. Met de jaren vielen er ook al heel wat af. Jop: “Zonde eigenlijk. Het aantal studenten neemt sowieso af, hoor je ook van docenten en ook bij bedrijven die nieuwe, jonge mensen zoeken met echte tuinbouwkennis. Die doe je op in deze studie, die meer nog dan sommige andere studies echt gericht is op telen. Het vak is echter niet zo simpel, of saai, als veel jongeren denken. Er komt veel kijken bij het runnen van bijvoorbeeld een glastuinbouwbedrijf. Het is echt een hightech vak, met alles erop en eraan. Véél interessanter dan je op de opleidingenmarkt ziet.”


In een studententijd horen ook feestjes. Met taken binnen vereniging bouwen studenten lidpunten op. Iedere student, ook niet-lid van een vereniging, moet zulke punten halen door bijvoorbeeld maatschappelijke taken te doen. Volgens Jop en Bart is het uitvoeren van taken, zoals het organiseren van evenementen binnen de vereniging, een leuke manier om zulke punten te halen.   

Hele keten
De honderden leden die de vereniging rijk is komen uit alle mogelijk studies die de HAS aanbiedt. Bart: “Het gaat om studies die je voorbereiden op het werken in de primaire sector, dus tuinbouw, akkerbouw of veeteelt, maar ook over studies die daarop aansluiten, zoals Milieukunde of Voedingsmiddelentechnologie. Je kunt wel zeggen dat de hele keten vertegenwoordigd is, voor zowel groenten, fruit, vee- als sierteelt. Dat maakt het ook zo leuk om bij onze vereniging aangesloten te zijn. Je spreekt ook mensen die je niet zo snel in de kas of in de studiebanken tegen zou komen. Zo voeren tuinbouwstudenten weleens discussies met studenten Milieukunde”, lacht Bart. “Wel op een leuke manier hoor. Het verbreedt je blik en maakt je minder wereldvreemd.”

Geen tijd, later spijt
Wij noteren: bier, kroeg, festival, netwerken, bestuurservaring opdoen. Waarom sluiten er zich dan toch zo weinig studenten aan, zeker uit de tuin- en akkerbouw? Jop en Bart hebben wel een idee. Jop: “Veel jongeren werken al in de tuinbouw of komen niet uit Brabant. Dat zijn allebei redenen voor ze om geen lid te worden. Ze zijn bang dat het ze te veel tijd kost, of dat ze door ook nog lid te worden minder tijd over houden om mee te werken op bijvoorbeeld het bedrijf van hun ouders.”

Bart valt hem bij met een voorbeeld. “Het argument van ‘geen tijd’ hoor je veel. In ons jaar waren wij tweeën vanuit de glastuinbouw één van de weinigen die lid werden. Al snel waren andere toen verbaasd dat wij elkaar in het begin van de studie al kenden. Dat was dankzij ons lid-zijn. Nu, na een paar jaar, nu de tijd van stage lopen is gekomen, hoor je wel dat anderen spijt hebben dat ze geen lid zijn geworden. Je studietijd is snel voorbij, en daarmee ook de mogelijkheid om een leuke studententijd te hebben. Werken kan altijd nog, en bovendien kan dat ook gewoon als je lid bent. Jop en ik gaan ook nog regelmatig naar huis om mee te helpen in de aubergines en de orchideeën, nu in ons bestuursjaar iets minder, maar daarvoor eigenlijk elk weekend wel.”

Bedrijvenmarkt
Gremio Unio is volgens beide jongens ook weer geen studentenvereniging zoals je er vaak in de media over hoort. Jop: “De HAS Den Bosch is afgelopen jaar flink gemoderniseerd en met haar tijd meegegaan. Zo is het bij ons als studentevereniging gegaan. Ons ledenbestand is meer divers geworden, zonder de agrarische historie van de hogeschool en onze vereniging te verliezen. Lekker een biertje drinken, leuke dingen doen, maar wel op een vrijblijvende manier, zonder verplichtingen of allerlei gekkigheid, dat vinden jongeren bij ons.”

Bart: “Wij bieden het complete plaatje aan, voor naast je studie. Wij willen graag een beetje reuring rond zowel studie als onze vereniging brengen. Lid worden helpt je alleen maar.” Ook na je studie, zo benadrukt Jop tot slot nog maar eens. “Wij organiseren zelf als vereniging, met hulp van de HAS, ook een bedrijvenmarkt. Daar kunnen bedrijven zich bij aansluiten middels sponsorpakketten. Wij helpen studenten om in contact te komen met bedrijven voor een vrijblijvend praatje, het uitvoeren van een opdracht voor een bedrijf of een stage. De aangesloten bedrijven krijgen daarbij de kans zich alvast bij de medewerkers van de toekomst te promoten.”

Voor meer informatie:
Bart van Duijn en Jop Hendriks
k.s.v. Gremio Unio
gremiounio@student.has.nl 
www.gremio-unio.nl