hectare opbrengst naar beneden bijgesteld met 3 ton

Bruto-opbrengst zaaiuien met bijna 12 procent gestegen

De bruto-opbrengst zaaiuien is in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 11,7 procent gestegen. De bruto-opbrengst van de consumptieaardappelen valt 10,7 procent lager uit dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS.

Volgens de definitieve oogstraming akkerbouw bedroeg in 2021 de bruto-opbrengst zaaiuien 1,5 miljoen ton, een toename van 11,7 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Alleen in 2011 was de totale bruto-opbrengst hoger. Vorig jaar werd er 6,2 duizend hectare plantuien gepoot. Daarvan werd 321 duizend ton geoogst. Dat is, net als voorgaand jaar, ongeveer een vijfde van de totale opbrengst zaai-uien.

In 2021 bedroeg de bruto-opbrengst consumptieaardappelen 3,3 miljoen ton, een daling van 10,7 procent vergeleken met 2020. 

Groei areaal zaaiuien, daling areaal consumptieaardappelen
In 2021 is het areaal zaaiuien met 2,9 duizend hectare toegenomen tot 30 duizend hectare, een stijging van 10,5 procent vergeleken met het jaar daarvoor. Het areaal consumptieaardappelen (71,4 duizend hectare) daalde in vergelijking met 2020 voor het tweede jaar op rij met 5,3 duizend hectare, een afname van 6,9 procent. Het areaal suikerbieten (80,7 duizend hectare) nam tegelijkertijd iets af (-0,9 procent).

In totaal werd er in 2021 op 119 duizend hectare tarwe geteeld, een toename van 8,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het areaal gerst nam in een jaar tijd met 8,6 duizend hectare af, door een daling van het areaal zomergerst. Het areaal wintergerst is nagenoeg gelijk gebleven.

Hectare-opbrengsten zaaiuien gelijk gebleven, voor consumptieaardappelen gedaald
De hectare-opbrengst zaaiuien was in 2021 met 49,1 ton nagenoeg gelijk aan die van een jaar eerder. De opbrengst per hectare consumptieaardappelen bedroeg vorig jaar 46,7 ton, een daling van 3,9 procent vergeleken met het jaar daarvoor. 

Daling bruto-opbrengsten Limburg
Begin juli waren er overstromingen in onder andere de provincie Limburg, een groter areaal dan gebruikelijk werd niet geoogst door de overstromingen. Dat had gevolgen voor de opbrengsten.

De bruto-opbrengst zaaiuien nam in Limburg vergeleken met een jaar eerder met 1,7 procent toe. De opbrengst per hectare nam af met 2,5 procent. Tegelijkertijd daalde de bruto-opbrengst consumptieaardappelen met 10,2 procent. De opbrengst per hectare consumptieaardappelen nam met 0,6 procent iets af.

Voorlopige en definitieve oogstramingen
In oktober publiceert het CBS jaarlijks de voorlopige oogstraming (de bruto-opbrengst en de opbrengst per hectare), gebaseerd op expertschattingen van de verwachte opbrengst per hectare. De totale bruto-opbrengst van de gewassen kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen. Door bijvoorbeeld weersomstandigheden is het mogelijk dat een gedeelte van het beteelde areaal niet geoogst wordt, of dat de uiteindelijke hectare-opbrengsten hoger of lager uitvallen.

De definitieve oogstraming (de bruto-opbrengst en de opbrengst per hectare) van hetzelfde oogstjaar wordt vervolgens in januari gepubliceerd en is gebaseerd op een enquête onder bijna 5 duizend telers. Op basis van deze enquête wordt vastgesteld wat uiteindelijk de opbrengst per hectare is en welk deel van de beteelde grond daadwerkelijk tot opbrengst heeft geleid (de geoogste oppervlakte).

De verschillen tussen de definitieve en voorlopige oogstramingen worden in een aparte StatLinetabel gepubliceerd naast de StatLinetabel over de productie van akkerbouwgewassen naar regio. 

Bron: CBS


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.