6.250 importcontroles FAVV

Grootste deel import na Brexit conform de Europese wetgeving

Uit controles die het FAVV uitvoerde blijkt dat het grootste deel van de zendingen naar en van het VK voldoen aan de Europese wetgeving. De grootste oorzaak van geweigerde zendingen door het FAVV in België vanuit het VK waren onjuiste of onvolledige documenten. 

Voor België is de haven van Zeebrugge het belangrijkste punt van binnenkomst voor Britse goederen (94% van de Britse zendingen die via België wordt ingevoerd). Het grootste deel van de gecontroleerde zendingen bestond uit producten van dierlijke oorsprong, maar 356 zendingen bestonden uit planten of plantaardige producten, waarvan 76% conform was.

In 2021 voerde het FAVV 6.250 importcontroles uit op Britse goederen. Het omgekeerde geldt ook, Belgische bedrijven moeten heel wat producten sinds de Brexit ook laten controleren voor ze uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk. 

Ook controles op export volgens de vereisten van het VK
De controleurs van het FAVV leverden ongeveer 5.250 fytosanitaire certificaten af voor planten en plantaardige producten met een hoog risico bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Het ging voornamelijk om zendingen van sierplanten, struiken en bomen. 

In 2022 zal het aantal certificaten dat het FAVV aflevert nog sterker stijgen. Vanaf 1 juli moeten, gefaseerd over drie periodes, ook alle producten van dierlijke oorsprong en zowat alle planten en plantaardige producten (zoals de meeste groenten en fruit) vergezeld zijn van een gezondheids- of fytosanitair certificaat en worden gecontroleerd aan de Britse grenzen.

Het FAVV bereidde zich grondig voor op Brexit
Omdat de Brexit een impact heeft op het aantal in- en uitvoercontroles startte het FAVV in 2020 met de aanwerving van 115 extra personeelsleden. De profielen varieerden van controleurs en inspecteurs, administratieve personeelsleden, tot bio-ingenieurs, industrieel en dierenartsen.

Daarnaast richtte het FAVV in 2020 een contactcenter op voor bedrijven die vragen hebben bij de import of export van hun goederen. In 2021 kregen de medewerkers 194 vragen, voornamelijk over de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Voor Belgische KMO’s die niet vertrouwd zijn met uitvoercontroles zijn op Europees en Belgisch niveau verschillende tools ontwikkeld zodat men zich zo goed mogelijk kon voorbereiden: de Brexit Impact Scan die een idee geeft van de impact van Brexit op het bedrijf, een Brexit-portaal van de Belgische overheid, of de 'Brexit Preparedness Checklist' van de Europese Commissie.

Herman Diricks, gedelegeerd bestuurder FAVV: "Van bij de aankondiging van de uittrede van het VK, is het FAVV gestart met een intensieve voorbereiding op Brexit. Heel wat factoren waren lange tijd onzeker. De controles zijn gestart maar de echte proef staat ons te wachten op 1 juli wanneer de definitieve UK-vereisten van kracht zullen zijn.  We zijn er klaar voor."

"De Brexit zorgde opnieuw voor strengere regelgeving inzake in- en uitvoercontroles voor alle operatoren in de voedingsmiddelensector. Van de 6250 invoercontroles op Britse producten voldoet 95% van de zendingen aan de Europese wetgeving, wat goed nieuws is! Met de doelstelling om in 2022 nog meer certificaten te moeten afgeven en het certificeringsproces te versoepelen, ben ik zeer tevreden over de middelen die ik heb gekregen om de digitalisering van deze certificering te versnellen en te versterken door middel van de BeCert-tool. Soepelere certificeringsprocedures zullen de uitvoer vergemakkelijken", besluit David Clarinval.

Bron: FAVV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven