Telers luiden noodklok over schimmelbestrijding uien

Leveringsproblemen grondstoffen zorgen voor beperkte beschikbaarheid Fandango EC 200

Leveringsproblemen van grondstoffen zorgen dat productie en levering van Fandango EC 200 tijdelijk niet mogelijk is. Al jaren wordt Fandango EC 200 toegepast in uien tegen valse meeldauw. Om dit middel te kunnen formuleren is een bepaald toevoegmiddel (adjuvant) noodzakelijk.

Bayer, specialist in gewasbeschermingsmiddelen en zaden, krijgt dit toevoegmiddel geleverd door een externe leverancier, die dus met leveringsproblemen kampt. Dit heeft gevolgen voor de productie en levering van Fandango EC200 voor het seizoen 2022. 

Bayer heeft wel de mogelijkheid om Fandango te produceren met een iets gewijzigde formulering. Er is echter geen toelating voor deze formulering. Als oplossing is hiervoor een aanvraag voor een 120 dagen vrijstelling ingediend bij de NVWA. De aanvraag is gedaan door de sector organisatie BO Akkerbouw met ondersteuning van Bayer.

Inmiddels werd de beoordeling uitgevoerd en is geconcludeerd dat er wel een knelpunt is maar dat er geen sprake is van een noodsituatie waardoor de vrijstelling niet verleend wordt. Deze aanvraag voldoet volgens de NVWA niet aan de criteria voor een vrijstelling.

Op twitter luiden uientelers de noodklok

"Als dat zo is en we missen ineens mancozeb en fandango dan krijgen we inderdaad, zeker bij een zelfde soort 'schimmelzomer' als afgelopen jaar een uienprijs die skyhigh gaat en een casino teelt", stelt Michiel van Andel.

"Ongelofelijk dat men oordeelt dat er geen noodsituatie is. Er is maar 1 middel goed beschikbaar waar niemand een schema mee rond kan zetten", aldus William Brooijmans.

Op Zeeuws-Vlaanderen gaan de meeste telers hierop al voorsorteren. De verwachting is hier zeker 30% minder plantuien en weer 15 tot 20% minder zaaiuien. De bio-= telers redden het ook niet met weerbare rassen en geen kunstmest", aldus Ivo Haartsen.

Nu het chemische middel Fandango (tegen valse meeldauw) van @BayerCropNL niet of nauwelijks beschikbaar is, is dit hét moment om te kiezen voor meeldauw resistente/tolerante rassen!", aldus Joost Rijk.

Waarop Mark Ermers van Bayer reageert: Zullen we eerst de inspanningen vanuit de sector afwachten, Joost? Raskeuze was altijd al belangrijk en wordt in de toekomst hopelijk een groter deel van de oplossing. Zonder fatsoenlijk middelenpakket echter keihard richting einde uienteelt in Nederland."

Bron: Bayer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven