Beroep Scania tegen boete van ruim 880 miljoen afgewezen

Scania moet de boete voor deelname aan een kartel van 880,5 miljoen gewoon betalen. Dit heeft de EU-rechtbank woensdag 2 februari in een persbericht naar buiten gebracht. Het beroep dat werd aangetekend door de Zweedse vrachtwagenfabrikant is van de hand gewezen.

Volgens het Europees Gerecht is het dagelijks bestuur van de EU bij die straf voor Scania zorgvuldig te werk gegaan. Er is genoeg bewezen dat de prijsafspraken niet zo nu en dan en door Scania-werknemers op eigen houtje zijn gemaakt, maar deel uitmaakten van een jarenlange strategie.

Scania kreeg de forse boete in 2017 voor haar deelname in het kartel tussen vrachtwagenfabrikanten. Door verboden prijsafspraken betaalden bedrijven jarenlang teveel voor hun vrachtwagens. Grote fabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Mercedes waren bij het kartel betrokken en hebben tussen 1997 en 2011 verboden prijsafspraken gemaakt. In dit soort gevallen hadden bedrijven over het algemeen 20% tot 30% te veel betaald voor vrachtwagens. 

De commissie spaarde MAN en schikte de kwestie met DAF, Mercedes, Iveco Volvo en Renault voor in totaal bijna 3 miljard euro. Scania weigerde te schikken en werd daarom beboet.

Bron: Curia Europa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven