Oostenrijk marktrapport week 6:

'Aardappelprijzen hoger, rustige uienafzet'

Op de Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt kwam afgelopen week wat beweging in de prijzen. Ondanks dat de vraag in het stadstoerisme nog steeds zwak is, zorgen de bestellingen vanuit de retail volgens LKÖ tenminste voor een continu verlopende afzet. Het ter beschikking staande aanbod neemt snel af gezien het aanhoudend hoge uitsorteerpercentage, veroorzaakt vanwege een mindere kwaliteit. In het bijzonder zijn de premiumaardappelen niet meer al te ruim beschikbaar.

Aangezien aardappelen van een goede kwaliteit schaarser worden, en gezien de hoge opslagkosten, hebben de eerste handelaren de telersprijzen onlangs licht verhoogd. In Niederösterreich werden consumptieaardappelen aan het begin van de week nu meestal voor tussen de 18 en 21 euro per 100 kg overgenomen. Voor partijen met een bovengemiddeld hoog uitsorteerpercentage bleven de prijzen ongewijzigd. Voor draadwormvrije, kleine premiumaardappelen met AMA-keurmerk kan men 24 euro per 100 kg krijgen. In Oberösterreich werden ongewijzigde prijzen van maximaal 25 euro per 100 kg genoemd.

Rustige uienafzet
De situatie op de Oostenrijkse uienmarkt blijft rustig. De handelaren worden momenteel goed van uien voorzien door de telers. De afzet in het binnenland loopt continu op een goed gemiddeld niveau. In de exporthandel is er voornamelijk vraag naar groot uitvallende uien. De door de telers gewenste compensatie van de sterk stijgende opslagkosten kon tot nu toe noch op de binnenlandse markt, noch in de export door worden gevoerd. De telersprijzen bleven daarom nog een week op ongewijzigd niveau. Voor uien, geschoond en gesorteerd in een kratje, werden aan het begin van de week afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal prijzen tussen de 16 tot 20 euro per 100 kg genoemd. Uien van een zwakkere kwaliteit worden ook tegen lagere prijzen verhandeld.

Wortelprijzen nog steeds stabiel
Op de wortelenmarkt in Niederösterreich zet de tot nu toe rustige en stabiele situatie zich voort. In het binnenland is de omvang van de wortelafzet gebruikelijk voor het seizoen. Ook worden er doorlopend wortelen geëxporteerd tegen ongewijzigde condities. Het prijsniveau vertoont daarom geen verandering ten opzichte van de voorgaande weken. Aan het begin van de week werd er voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal onveranderd 45 tot 50 euro per 100 kg betaald.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven