Recordprijzen voor biologische rode en witte uien

De voorraden bio-uien zijn krap, de prijzen zijn hoog en het ziet ernaar uit dat dit in de nabije toekomst zo zal blijven.

Uien waren natuurlijk een van de gewassen die werden getroffen door de hittegolf van de afgelopen zomer in het noordwesten van de Stille Oceaan. "Vanaf het begin van het seizoen wisten we dat er zowel voor conventionele als bio-uien een groot tekort op de markt was. De extreme hitte heeft een grote impact gehad op de opbrengsten, omdat de uien door de hitte zijn gestopt met groeien," zegt Kurt Jacobs van Bridges Organic Produce in Portland, VS, maar hij merkt wel op dat de kwaliteit van de uien goed is.

"Het is interessant met bewaargewassen. Het product wordt opgeslagen en je hebt een aantal maanden de tijd om het allemaal af te zetten, maar je weet dat de totale opbrengst lager is en dat de markten krap zullen zijn. Toch voel je de effecten pas in de laatste maanden van het seizoen wanneer de voorraden beginnen te slinken en dat is waar we nu zijn."

Kurt Jacobs (links) zegt dat de voorraden van bio-gele en zoete uien nog behoorlijk zijn

Dat betekent dat de voorraden van biologische witte uien al een paar maanden op zijn en dat biologische rode uien waarschijnlijk deze week zullen opraken. "Normaal gesproken hopen we tot in april door te kunnen gaan. De droogte begint in de tweede of derde week van april en we willen graag dicht bij die overgang zijn," zegt Jacobs, die eraan toevoegt dat de voorraden van gele en zoete uien nog steeds behoorlijk zijn.

Op zoek naar uien
Zelfs met een trage afzet in februari, die de voorraden heeft helpen spreiden, merkt Jacobs op dat er indicatoren zijn voor de krappe voorraden. "Je merkt het altijd als je mensen hebt die je bellen die normaal niet bellen en op zoek zijn naar uien. Gedurende het hele seizoen heb ik telefoontjes gehad van mensen die normaal nooit zouden bellen," zegt hij.

En tegelijkertijd blijft de vraag naar bio-uien in het algemeen toenemen. "En ui is het enige ingrediënt dat in elk recept voorkomt. De vraag naar bio-uien speelt zich af in de retail en nu mensen niet meer in restaurants eten, gaan ze meer inkopen doen bij hun biologische retailer," zegt hij.

Dit alles betekent dat de prijzen de hoogste zijn die hij ooit heeft gezien met biologische rode uien op recordniveau en biologische witte uien dicht bij een recordprijs. "Ik denk niet dat de prijzen tot het einde van de zomer of het begin van de herfst zullen dalen en dat is alleen als we goeie teeltomstandigheden hebben," zegt hij, waarbij hij opmerkt dat er enige verlichting komt door het Mexicaanse seizoen dat van start gaat. "Ik verwacht wel dat er dit najaar meer areaal zal worden aangeplant, omdat we nu te weinig hebben. Dus als we een recordoogst hebben, dan zouden we kunnen zien dat we aan de andere kant uitkomen. Maar op dit moment zal de prijs niet snel veranderen."

Voor meer informatie:
Sydney Fairchild
Bridges Produce
+1 503 235 7333
sydney@bridgesproduce.com  
www.bridgesproduce.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven