Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgapom en GroentenFruit Huis over de impact van de ontwikkelingen in Oekraïne

Tholen - Enkele dagen na het begin van de militaire escalatie in Oekraïne wordt steeds duidelijker dat stabilisatie van de situatie helaas niet binnen handbereik is. Daarbij gaan de gedachten uiteraard uit naar allen die zich in deze vreselijke realiteit bevinden. Tegelijkertijd wordt ook steeds duidelijker dat dit conflict toenemende impact heeft op de handelsstromen. Zo laat Christophe Vermeulen van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en – verwerking, na navraag bij zijn leden weten dat door de oorlogssituatie de handel met Oekraïne intussen heel erg moeilijk is geworden. “De bevoorrading loopt strop. De veiligheid van het transport kan niet meer gegarandeerd worden.”

Export uit Oekraïne en Rusland
Voor de korte en middellange termijn ziet hij ook een probleem bij de procurement en sourcing van ingrediënten uit Oekraïne en Rusland voor de Belgapom leden. Zo noemt Christophe zonnebloemolie dat een belangrijk ingrediënt is om diepgevroren voorgebakken frites te produceren. Tezamen zijn Oekraïne en Rusland verantwoordelijk voor 80 procent van de zonnebloemolie. “Hier dreigt een tekort op de markt wat mogelijk dus tot prijsstijgingen zou kunnen leiden.” Overigens heeft Christophe dergelijke prijsstijgingen nog niet waargenomen. Belgapom laat weten dat ook koolzaadolie, graan, mais en eieren uit Oekraïne en Rusland worden geïmporteerd en mogelijk met dezelfde problemen te maken krijgen.

Orders stopgezet
Het GroentenFruit Huis noemt de militaire escalatie in Oekraïne een vreselijke situatie waar niemand mee te maken wil krijgen. Communicatiemedewerker Pauline Verhagen geeft aan dat de belangenbehartiger voortdurend in contact staat met leden die goederen naar Oekraïne exporteren. “Hoewel veel nog in ontwikkeling is, is de situatie nu zo dat alle orders richting Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland zijn stopgezet vanwege de onzekere situatie.” Volgens Shaffe (Southern Hemisphere Association of Fresh Fruit Exporters) importeerde Oekraïne in 2020 vers fruit ter waarde van USD 795 miljoen, met Turkije (citrus), Ecuador en Costa Rica (bananen en ananas) als belangrijkste handelspartners. 

GroentenFruit Huis laat weten dat de waarde van de Nederlandse AGF-export naar Oekraïne op jaarbasis rond de 30 miljoen euro bedraagt en voornamelijk bestaat uit peren, mango’s en avocado’s. De Nederlandse uitvoer naar Rusland brengt een waarde van ongeveer 75 miljoen euro met zich mee en betreft geïmporteerde groenten en fruit die worden doorgevoerd zoals bijvoorbeeld exotisch fruit. GroentenFruit Huis streeft ernaar om de leden continu op de hoogte te houden van de actuele situatie en is daarvoor in contact met onder meer diverse gremia, de douane en VNO NCW.

Voor meer informatie:
[email protected] 
[email protected]