Tholen - De oorlog in Oekraïne blijft het nieuws domineren. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eist ondertussen dat Rusland onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne moet stoppen. Dat is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Rusland heeft de uitspraak verworpen. Wel is er een neutraliteitsplan opgesteld tussen Oekraïne en Rusland. Door de vele berichten is door de bomen soms het bos niet meer te zien. Hieronder daarom weer een update over de gevolgen voor de AGF-sector.
Help4Oekraine ontwikkelt structureel logistiek kanaal
De eerste transporten met hulpgoederen bijeengebracht via de actie Help4Oekraïne zijn goed aangekomen melden de initiatiefnemers, voormalig Rusland-exporteur Alexander Visser en Dirk Klerk (Kerk Topfpflanzen BV, Veen). Ze hebben besloten om wekelijks transporten te verzorgen.
Over de eerste transporten melden ze: "Naast de transporten naar de grens hebben we ook twee volle auto’s met medicijnen, voedselpakketten gestuurd naar Lviv. We hebben vol geloof gebeden dat ze terecht zouden komen op plekken waar het onmogelijk is om te komen….. Dinsdag kregen we een filmpje doorgestuurd van het Oekraïne leger waarop de pallets te zien waren die wij hadden verladen en gisteren kreeg ik een telefoontje dat een deel van onze voedselpakketten zelfs bij gezinnen in Charkov terecht zijn gekomen….. In de kranten kunnen we lezen dat deze stad omsingeld en ontoegankelijk is. Kortom, wonderen bestaan!"
Na twee-en-halve week konden ze de balans opmaken van de actie. "Aangezien de problemen in Oekraïne alleen maar groter worden, gaan we ons de komende tijd toeleggen op hulptransporten voor de achterblijvers. De schappen in de winkels zijn leeg, of raken leeg. Dus sturen we dozen met pasta, rijst, drinken, etc. We hebben besloten dit te blijven doen zolang het nodig is en zolang we het vol kunnen houden, of voorzien worden!"
Help4Oekraine gaat daarom wekelijks zendingen doen met nood voedselpakketten voor Oekraïne. "Het logistieke kanaal dat wij gebruiken blijkt efficiënt, goed en vooral snel te werken en daarmee gaan we dus de komende weken volop door", aldus de initiatiefnemers. Ondersteunen door op deze link te klikken.
Bennie en Dirk Palland van Postuma AGF zijn na ruim een week weer onderweg terug van Oekraïne naar Nederland.
Gert Koekoek, van Groenteproducties Flevoland, werd geïnterviewd door Hart van Nederland over de Oekraïnse familie die hij opvangt. "Er komen best wel wat zaken bij kijken", weet Gert Koekoek inmiddels. Aan Hart van Nederland vertelt de Drontenaar hoe hij een Oekraïense moeder, haar zoon en schoondochter, en hun twee kinderen opvangt. Een van die kinderen werd afgelopen vrijdag in Nederland geboren.
Het team JolaFLogistics dat Personeelstrainer Jola Criens bij elkaar bracht heeft maar liefst 47 vrachtwagens met gedoneerde hulpgoederen richting Polen gestuurd.
Bron: LinkedIn Jola Criens
Klanten van Jumbo Bodegraven hebben spontaan producten gedoneerd en er gingen onder andere 30 volle bananendozen richting de grens van Oekraïne.
Van Daan groenten en fruit doneerde fruit aan het Poolse opvangcentrum in Rzeszow.
De Groot Groenten en Fruit hield een tompouce actie voor Oekraïne die 624,50 heeft opgeleverd.
Het Belgische Fruitsnacks Bvba vangt het gezin op van de Oekraïense Yevguini die als seizoenarbeider bij het bedrijf werkzaam is. Ze verwachten nog meer familieleden van werknemers die Oekraïne ontvluchten. Fruitsnacks heeft 8 Oekraïense seizoenarbeiders in dienst, waarvan 1 terugkeerde naar Oekraïne om mee te vechten tegen de Russen.
Groentespecialist Bulters ondersteunt met fruit Oekraïense vluchtelingen die vanuit Polen naar Nederland worden gehaald.
En Ton Kanters zamelde geld in via een soepactie voor Oekraïne om giro 555 te ondersteunen.
Ook Joey Deen van Denimpex stuurde een volle vrachtwagen met goederen naar de getroffenen van de oorlog.
Ten slotte brengt ook Enver Loke van Chocolatemakers 20 ton witte kool rechtstreeks naar Charkov.
Rusland op randje faillissement
De Telegraaf meldt dat Rusland op het randje van faillissement staat. Rusland raakt economisch nog geïsoleerder nu het niet meer op zijn schulden aflost. Door de sancties kan het land niet meer bij dollars en euro’s om de rente op obligaties te betalen en zit het land dus op het randje van failliet. De gevolgen hiervan gaat Rusland nog jaren merken. Woensdag moet Rusland $117 miljoen aan rentebetalingen doen.
LTO Nederland hield dinsdag 15 maart een online rondetafelgesprek en pleit voor een wet om belang landbouw te beschermen. "De Russische invasie in Oekraïne heeft het belang van voedsel pijnlijk duidelijk gemaakt. De roep om betere wettelijke bescherming van het strategisch belang van land- en tuinbouw wordt steeds luider. Denk bijvoorbeeld aan het beschermen van vruchtbare landbouwgrond tegen opkoop door buitenlandse partijen en het in de benen houden van cruciale productielijnen. Een Wet strategisch belang land- en tuinbouw is noodzakelijk naast de reeds bestaande juridische borging van andere belangen, zoals duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en economische ordening. We moeten niet naïef zijn over de toenemende instabiliteit in de wereld, het belang van voedsel bij een alsmaar toenemende wereldbevolking en het effect van klimaatverandering op migratiestromen. Nederland voedt de wereld niet, maar de oorlog in Oekraïne laat zien dat we in Europa én Nederland echt moeten werken aan onze strategische positie voor gezond voedsel," zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland.
Namens Glastuinbouw Nederland zat directeur Ruud Paauwe aan tafel. Bij de glastuinbouw hakken de hoge energieprijzen er behoorlijk in, schrijft LTO in haar verslag. Volgens Ruud Paauwe, directeur Glastuinbouw Nederland, zijn de energieprijzen zo hoog dat sommige telers hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De lichten in de kas gaan uit. Door schaarse en dure kunstmest en energie kunnen gewasopbrengsten dit jaar fors lager uitvallen.
Vanuit Glastuinbouw Nederland is dan ook bij LNV ingezet op een borgstellingsregeling, waardoor telers en tuinders toegang krijgen tot liquiditeit om het bedrijf draaiende te houden. Het Reformatorisch Dagblad schrijft dat Paauwe aangaf dat van zeker 450 bedrijven op een totaal van 2300 de toekomst ongewis is. De helft van de telers heeft gas voor langere termijn vastliggen. De andere helft heeft te maken met de sterk opgelopen gasprijzen.
Boer Kees Huizinga sprak bij het rondetafelgesprek over de situatie van de Oekraïense landbouw en de gevolgen voor de wereldmarkt. Het zaaiseizoen is in Oekraïne aangebroken, maar voldoende zaaigoed, gewasbeschermingsmiddelen en stroom is er op veel plekken niet. Dat veroorzaakt gaten op de wereldmarkt, met extreme prijsstijgingen tot gevolg. Huizinga waarschuwt daarom niet alleen voor honger in Oekraïne, maar ook voor voedselproblemen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Ondanks onzekere tijden voor tuinders vanwege de oorlog in de Oekraïne en de hoge energieprijzen, worden in 't Veld de eerste koolplantjes toch maar weer in de grond gestopt. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.