Door de hoge dieselprijzen neemt diefstal uit de tanks van vrachtwagens, graafmachines en andere voertuigen toe. Dat was bij eerdere prijsstijgingen zo en is nu niet anders. TLN ontvangt steeds meer signalen uit de achterban van chauffeurs die ontdekken dat de dieseltank ‘s nachts of in het weekend is leeggehaald.

Vaak gaat het om vele honderden liters, dus een flinke schadepost. En vaak is er bijkomende schade, bijvoorbeeld omdat er een gat in de tank is geboord. Het gaat overigens niet alleen om signalen uit Nederland, maar uit België en Noord-Frankrijk. TLN is hierover in contact met de politie, die de signalen herkent. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er bijna 50 brandstofdiefstallen geregistreerd. Men ziet een stijgende trend. Diefstallen doen zich voor op parkeer- en verzorgingsplaatsen langs de snelweg maar ook bij transportondernemingen en lokale industrieterreinen.

Omdat de locaties waar het gebeurt erg verspreid zijn is het voor de politie lastig om hier preventief iets aan te doen. De politie adviseert daarom aan dat bedrijven en chauffeurs de komende tijd alert moeten zijn op dit soort diefstallen. Onbewaakt een weekend ergens parkeren is in ieder geval vragen om moeilijkheden. Zodra men vreemde of verdachte personen of activiteiten ziet op parkeer- en verzorgingsplaatsen is het advies om meteen bellen naar 112. Verder is het van belang om na een diefstal altijd aangifte te doen. Alleen zo krijgt de politie een goed beeld van de omvang van het probleem.

Bron: TLN