19x keer VLIF-opstartsteun voor tuinbouw in 2021

In 2021 is 19 keer opstartsteun aan de tuinbouw verleend vanuit het Vlaams Landbouw- en Investeringsfonds (VLIF). Dat blijkt uit het nieuwe jaarrapport 2021. In totaal werden vorig jaar voor 654 miljoen euro investeringen vooropgesteld, waarvoor, indien elke geselecteerde investering ook wordt uitgevoerd, in 123 miljoen euro steun voor voorzien wordt. Meer dan drie kwart van de verleende steun ging naar investeringen die in hoge mate bijdragen aan de verduurzaming van de productie. In totaal werden 170 aanvragen voor opstartsteun goedgekeurd. Het hoogste aantal sinds 2015.

Hervormingen
Op 1 januari 2021 verhoogde Vlaams minister Hilde Crevits de meest duurzame investeringen (steuncategorieën voor 30% en 40%) voor jonge landbouwers met 10%. Het gaat bijvoorbeeld over warmtepompen, warmterecuperatiesystemen, koematrassen met focus op bovenwettelijk dierenwelzijn, precisielandbouw enz.

Ook de regelgeving rond de zogenaamde niet-productieve investeringen werd in de loop van 2021 aangepast met een uitbreiding van subsidies voor maatregelen die het klimaat en het milieu ten goede komen. Het gevolg was een echte boost van het aantal investeringen met een maatschappelijke meerwaarde o.a. voor het milieu, biodiversiteit, waterberging en voor het landschap. Er werden 1.132 investeringen geselecteerd, die op meer dan 5 miljoen euro steun kunnen rekenen. Vlaanderen anticipeert op die manier op het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat vanaf 2023 meer aandacht vraagt voor die thema’s.

In 2021 werden ook weer heel wat projecten ingediend voor innovatieve investeringen, zoals zeekraalteelt in een zilte verticale landbouw, het recupereren van nutriënten uit groentestromen voor varkensvoeder, een mobiele eiwittoaster voor circulaire bedrijfsvoering in de akkerbouw en de rundveesector, enz.

Bekijk hier het jaarverslag. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven