Op 15 april zijn telers en boeren van plan om op te trekken naar het hoofdkantoor van Colruyt om te protesteren tegen de aankoop van landbouwgronden. Dat is landroof in hun ogen.

"Sinds enkele jaren heeft Colruyt een strategie van verticale integratie (d.w.z. niet alleen controle over de distributie en verkoop maar ook over de voedselproductie). Wat grond betreft, heeft de supermarktketen reeds meer dan 100 hectare grond aangekocht in Vlaanderen en Walloniƫ. Via COLIM, die het vastgoed beheert, heeft Colruyt ook een biologische boerderij van 25 hectare gekocht, Het Zilverleen. Colruyt heeft daar zelf een landbouwer gekozen om biologische groenten te produceren. De supermarktketen verwierf ook diverse gronden in Halle en Ath. In 2020 richtte Colruyt Agripartners op met als doel "verder te investeren in de verwerving van gronden en landbouwbedrijven". Deze nieuwe onderneming wijst op een versnelling van hun strategie om de voedselproductie integraal te beheersen. Het is hun bedoeling om vanaf 2020 nog meer gronden aan te kopen - onder meer in de buurt van de hoofdzetel in Halle -
en overeenkomsten te sluiten met landbouwers die exclusief voor Colruyt produceren", staat te lezen in het pleidooi van Boerenforum, de organisatie achter het protest.

Bron: Boerenforum