De grootte van de oogst kan onvoorspelbaar zijn en telers weten nooit echt wat ze hebben totdat het wordt gesorteerd en verpakt, wat het vermarkten van de oogst een uitdaging maakt.

Nu is er een nieuwe technologie op de markt die telers kan helpen bij het op de markt brengen van hun gewassen. HarvestEye kan de grootte van wortelgewassen tijdens de oogst nauwkeurig meten. Het is een innovatief systeem dat eenvoudig op bestaande oogstmachines of sorteermachines kan worden gemonteerd en live informatie geeft terwijl het gewas wordt gerooid. Dit is een gepatenteerde technologie die waardevolle informatie geeft over de prestaties van het hele veld in plaats van conventionele bemonstering.

"Als telers weten hoeveel van hun gewas binnen het verkoopbare bereik ligt, kunnen ze een betere prijs voor het product bepalen en aan de bestellingen van klanten voldoen door het juiste veld of de juiste voorraad te kiezen, waardoor de benutting van het gewas toeneemt en voedselverspilling wordt tegengegaan. Dit helpt ook om de specificaties te herzien op basis van het geoogste gewas, waardoor datagestuurde besluitvorming mogelijk wordt," legt Vidyanath Gururajan van HarvestEye uit.

Dit kan ook nuttig zijn voor verpakkers die gewassen hebben van verschillende telers in verschillende gebieden en die verschillende specificaties moeten hebben voor klanten of exportmarkten. Het kan waarde toevoegen aan het gewas.

De technologie kan ook worden gebruikt om inzicht te krijgen in de gewasvariabiliteit en om uit te zoeken waarom bepaalde gebieden minder opbrengen dan andere, of dat nu een terrein- of bodemkwestie is, en kan beslissingen voor de aanplant van het volgende jaar beïnvloeden. Het kan ook informatie opleveren over welke rassen het best presteren.

"Op dit moment richten we ons op aardappelen en uien, maar we zijn bezig de technologie te ontwikkelen voor andere wortelgewassen zoals zoete aardappelen en wortelen."

Tot nu toe is HarvestEye alleen in het Verenigd Koninkrijk in gebruik geweest, maar dit jaar is het product ook op de Australische markt geïntroduceerd en het HarvestEye-team kijkt eveneens richting Noord-Amerika en Europa.

"De aardappelteelt in het Verenigd Koninkrijk is kleinschalig vergeleken met andere landen zoals de VS en Australië. De technologie werkt overal hetzelfde, met een paar kleine aanpassingen voor grotere gebieden. Hoe groter het areaal, hoe groter het potentieel om waarde toe te voegen, aangezien sommige teeltgebieden op grote afstand liggen van de opslagplaatsen en markten. Het kan telers helpen beslissingen te nemen voordat ze producten opslaan of exporteren."

De technologie is zeer 'telervriendelijk' en gemakkelijk te gebruiken, kan op een breed scala aan oogstmachines worden geïnstalleerd en wordt, eenmaal geïnstalleerd, efficiënter met behulp van machine learning.

"Hoewel de technologie achter de schermen complex is, is deze zeer robuust en bestand tegen de hobbelige en stoffige omstandigheden bij het oogsten. Vanwege Covid hebben we niet kunnen reizen, maar we hebben de HarvestEye toch geïnstalleerd bij een teler in Australië. We zijn van plan om via partnerschappen aan overzeese markten te leveren."

Volgens Vidyananth kan de terugverdientijd van de investering al na een jaar zijn, afhankelijk van de omstandigheden en het gebruik. Voor de aanschaf van een HarvestEye-systeem is er een eenmalige betaling en een jaarlijks abonnement voor software en ondersteuning.

Voor meer informatie:
Vidyanath Gururajan
Harvest Eye
+441522 437181
vgururajan@harvesteye.com 
www.harvesteye.com