Hulptransport Oekraïne Mol Fresh Food

"Je rijdt een land in dat in oorlog is, maar alle checkpoints en bewapende militairen om je heen wennen verrassend genoeg vrij snel"

Tholen - In de laatste maanden zijn er al vele acties opgezet ten behoeve van alle getroffenen van de oorlog in Oekraïne. Ook René Mol, van Mol Fresh Food, besloot dat hij niet stil kon zitten. Zo reisde hij, samen met zijn vader, vorige week zaterdag 7 mei naar Oekraïne om een vrachtwagen vol hulpgoederen af te leveren in het land in oorlog.

"We waren, in samenwerking met stichting Mirwam, al een aantal maanden spullen aan het verzamelen. Zij hadden het al een paar keer richting de grens gebracht, maar vervolgens kwam de vraag of wij zelf ook transport wilde doen", vertelt René Mol. "Natuurlijk heb je wel even de gedachte van: Wat staat me daar te wachten? Alleen hebben we eigenlijk nooit getwijfeld. Mijn vader en ik kunnen allebei vrachtwagen rijden, dus vonden we het mooi dat we ook echt iets konden doen. We hebben vervolgens veel spullen, als aardappelen, uien, sinaasappelen, mandarijnen, conserven, melk en eigenlijk alles wat voedzaam is, verzameld door middel van donaties of we kochten het scherp in."

Zaterdagochtend 7 mei besloten de mannen te vertrekken. "Het is eigenlijk heel gek. Je rijdt een land in dat in oorlog is, maar alle checkpoints en bewapende militairen om je heen went vrij snel. Als je over de grens gaat, zijn de snelwegen rap verdwenen en wisselen tientallen kilometers goede weg zich af met uren over hobbelweggetjes." Zondagavond 23.00 uur reden René en zijn vader, vergezeld door een Oekraïens contact die zij in de eerste stad hebben opgepikt, het land in om vervolgens maandagavond op het eerste adres aan te komen.

"We hadden de afstand qua brandstof precies berekend, maar net toen we de grens over reden, kregen we te horen dat we er nog een adres bij hadden gekregen. Dit betekende dat we 700 kilometer langer af te leggen hadden. Voor tanken heb je echter een QR-code nodig om vervolgens maximaal 50 liter te tanken per persoon en als buitenlander kun je zelfs helemaal niet aan brandstof komen. Gelukkig hadden we contact met een kerkgenootschap, waarbij we de ene dag de code van de dominee konden gebruiken en de andere dag haalde hij even een aantal jerrycans bij verschillende mensen. Die hulp was echt prachtig om te zien."

"Eenmaal aangekomen werden we ontzettend hartelijk ontvangen", gaat René verder. "Die mensen waren zo blij dat je er bent. Dat is bijna hartverscheurend om te zien. Je komt bij een depot terecht, wat eigenlijk gewoon een soort van schuur is, waar je al de spullen uit kan laden. Iedereen helpt een handje mee, zoals in het filmpje te zien is. Ze slaan het daar op en vervolgens gaan zij met busjes nog verder het land in. Naar de serieus getroffenen, die geen huizen of eten meer hebben. Winkels zijn er niet meer of zijn dicht, dus gebeurt de bevoorradingen via kerken en andere instanties om die mensen toch nog eten te kunnen geven. Het is ongelooflijk dat zoiets nu nog kan."

Donderdag 12 mei keerden ze terug en terugkijkend op zijn reis beschrijft René het als onwerkelijk. "Het is eigenlijk bizar om te zien. In principe rij je een land in dat gewoon door leeft. Het is geen land dat helemaal niks meer doet, maar het westen van Oekraïne gaat, hoe vreemd ook, over op de orde van de dag. Alleen wij hebben 1 keer tijdens de reis een plek gezien waar een raketinslag was geweest. En dan te bedenken dat een aantal kilometer verderop mensen non-stop in angst zitten hiervoor en er heel de dag rekening mee moeten houden." 

Plannen voor een volgend transport zijn er vooralsnog niet. "Als we worden gevraagd, zouden we er zeker toe bereid zijn. Alleen vooralsnog ligt dit niet in de planning. Het was echter een mooie reis en we zijn heel dankbaar dat we dit hebben mogen doen", besluit hij.

Voor meer informatie:
René Mol
Mol Fresh Food
Handelsweg 6
3881 LS Putten
Tel: +31 (0)341 491 795
info@molfreshfood.nl
www.molfreshfood.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven