LKÖ week 20:

Oostenrijk verwacht daling 10-15% uienareaal, bio-teelt neemt wel toe

De handel in Oostenrijkse consumptieaardappelen van de oogst van 2021 gaat de laatste fase in. De aardappelen uit de bewaring zijn inmiddels vrijwel volledig geruimd. Bij de handelaren zijn de voorraden van verkoopbare kwaliteit eveneens te overzien. De resterende voorraden die nog voorhanden zijn zullen volgens de LKÖ in de komende weken geleidelijk verkocht worden.

De telersprijzen zijn de afgelopen tijd niet meer gewijzigd. In Niederösterreich werden consumptieaardappelen aan het begin van de week meestal voor 18 tot 28 euro per 100 kg verkocht. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk kunnen nog steeds prijzen tot 32 euro per 100 kg behaald worden. Alle marktdeelnemers focussen zich nu helemaal op de start van het vroege aardappelseizoen. De vroege aardappelen ontwikkelden zich zeer goed. In Burgenland en Steiermark zullen waarschijnlijk eind volgende week de eerste vroege aardappelen van dit jaar voor de retail gerooid worden. In Niederösterreich staan de eerste noemenswaardige hoeveelheden van dit jaar begin juni ter beschikking. Gezien de sterk gestegen prijzen voor bedrijfsmiddelen wordt er tijdens de start van het seizoen een hoger prijsniveau dan in de afgelopen jaren verwacht.

Uienareaal neemt af
Het Oostenrijkse uienseizoen 2021/22 loopt momenteel ten einde. De handelaren hebben nog voldoende uien voor de Oostenrijkse retail gereserveerd om aan te kunnen sluiten op de start van de verkoop van de nieuwe oogst. Het vrije aanbod is al redelijk beperkt. De prijzen veranderden niet ten opzichte van de voorgaande week. Ramingen over de ontwikkeling van het uienareaal, gedaan op basis van de zaaigoedverkoop, wijzen voor 2022 op een merkbare daling van 10 tot 15% vanwege de hoge prijzen voor granen en oliehoudende zaden. Het uienareaal nam vooral in niet geïrrigeerde gebieden af. De teelt van biologische uien neemt wel toe, hun aandeel aan het totale uienareaal wordt inmiddels op 15 tot 20% geschat.

Trend richting biologische wortelen
De wortelenmarkt in Niederösterreich presenteerde zich in de afgelopen week stabiel en onbewogen. Steeds meer aanbieders hebben de verkoop afgesloten. Het aanbod is inmiddels vrij beperkt en kan tegen ongewijzigde voorwaarden voornamelijk op de Oostenrijkse markt verkocht worden. De telersprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van de voorgaande week. Aan het begin van de week werd er voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal tussen de 45 tot 50 euro per 100 kg betaald. Het wortelareaal in Niederösterreich wordt duidelijk minder getroffen door teeltverschuivingen dan het uienareaal. In 2022 rekent men in Niederösterreich op een stabiel tot iets afgenomen wortelareaal. De trend richting biologische wortelen is ongebroken. Hun aandeel aan het totale wortelareaal bedraagt inmiddels 25 tot 30%.

Bron: LKÖ


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven