Op zaterdag 3 september vindt de tweede editie van de Nationale Aardappelrooidag plaats. Vorig jaar riep de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) deze feestelijke dag vol pieper-activiteiten in het leven om de oogst te vieren.

Wegens succes is de feestdag dit jaar nog grootser georganiseerd, met meer deelnemende telers en meer activiteiten. Bezoekers trekken onder meer samen met een boer de akkers op om het rooien van de aardappelen onder de knie te krijgen en een zak voor thuis te vullen. Telers verdeeld over het land zetten hun akkers open om bezoekers te leren over de groei en oogst van de oer-Hollandse aardappel. Toegang is gratis.  

Leerzame activiteiten
De dag belooft een leerzaam en gezellig programma voor het hele gezin. Met verschillende activiteiten krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen bij de boer. Vul een zak nieuwe aardappels op de akker en leer hoe de groei en het rooien in zijn werk gaat. Bekijk de rooimachines, ga creatief aan de slag met aardappelstempels of breek het aardappelschil-snelheidsrecord. Verder zijn er ook kids-workshops over hoe aardappels het best bereid kunnen worden. De activiteiten variëren per locatie. 

Van poot tot bord
Dit jaar staat de Nationale Aardappelrooidag in het teken van leren waar je eten vandaan komt. Uit het grote pieperonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NAO, blijkt dat 35% van de Nederlanders niet weet waar de aardappels in de winkel vandaan komen. Onder de stedelingen is dit zelfs 39% en in de leeftijdscategorie 18-30 41%. Dit terwijl de aardappels letterlijk om de hoek groeien en geteeld worden en mede daardoor heel duurzaam zijn. De gemiddelde Nederlander eet per jaar zo’n 86 kilo aardappelen, waarvan 53 kilo vers en 33 kilo bewerkt (zoals in patat of chips). De NAO hoopt met de dag vol activiteiten Nederlanders weer dichter bij de bron van het eten op hun bord te brengen.

Praktische informatie
De eerste locaties zijn inmiddels bekend, de lijst met locaties wordt verder aangevuld op www.aardappels.nl.

Brielse Boer
Maasdijk 18
3238 LB Zwartewaal

Familie van der Velde
Peuterdijk 59
3249 AW Herkingen

V.O.F. W. en J. Elema
Kolholsterweg 1
9987 NL Zijldijk

De Nationale Aardappelrooidag is van 11:00 tot 16:00 uur te bezoeken, de exacte tijden en activiteiten verschillen per locatie. De Nationale Aardappelrooidag is gratis te bezoeken.

Voor meer informatie:
www.aardappels.nl