Joey Deen (Denimpex): "Goede verkoop rode en witte uien, afzet gele uien verloopt wat stroever"

"Aanzienlijk minder importuien op de Europese markt"

Tholen - Het importuienseizoen wordt momenteel dwarsgezeten door de wereldwijde kostenstijgingen. "Op een product met relatief lage waarde als uien heeft de hoge zeevracht natuurlijk wel een grote invloed op de kostprijs, maar het is niet alleen de zeevracht die hoog is, overal in de wereld zijn de kosten in de keten hoger dan voorgaande jaren", constateert Joey Deen van Denimpex.

"Omdat de kosten dit jaar zo hoog zijn en er nog voldoende oude oogst lokale uien zijn, zie je wel dat er minder uien hun weg vinden naar Europa. Als je naar de laatste exportcijfers vanuit Nieuw-Zeeland kijkt, zie je dat er naar heel Europa circa 42% minder uien zijn gekomen, vorig jaar is er circa 69.000 ton geëxporteerd en dit jaar gelukkig maar circa 40.000 ton", vertelt de importeur.

"Wij hebben zelf gele, rode en witte uien geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, India, Egypte en Mexico. De rode en witte uien hebben ondanks de hogere prijzen eigenlijk heel goed hun weg gevonden. De afzet van gele uien loopt allemaal wat stroever, omdat de meeste retailers later overschakelen dan normaal. Maar uiteindelijk zullen alle uien dit jaar hun bestemming wel vinden die voor week 25 binnenkomen, daar ben ik zo goed als zeker van. Wel verwacht ik dat de uien die na week 25 binnenkomen meer moeite zullen hebben hun weg naar de retail te vinden", aldus Joey.

"De trend in Europa is om steeds meer “local for local” te verkopen in de supermarkten, maar wij blijven ervan overtuigd dat importuien ook de aankomende jaren gewoon nodig blijven in Europa. Dit jaar hebben we eigenlijk door heel Europa een hele grote oogst gehad, daarom is er gewoon veel minder behoefte geweest aan import, maar als de oogsten aankomend jaar gewoon zoals normaal zijn, zal het volgend jaar weer een stuk beter uitzien, mits de zeevrachtprijzen zich weer wat naar beneden aanpassen."

Voor meer informatie:
Joey Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam
Tel.: +31 (0)20 624 6390
joey@denimpex.nl       
www.denimpex.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven