Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Door klimaatverandering uitbreiding knoflookteelt in Zwitserland mogelijk

Groententeeltbedrijf Huber, gevestigd in het Zwitserse Sünikon, is in de eerste week van juni gestart met het derde oogstjaar van lokale knoflook. In tegenstelling tot bij veel andere gewassen zijn de aanhoudend hoge temperaturen gunstig voor de groei van de knollen, aldus teeltleider Hermann Huber (rechts). "Knoflook is een warmteminnend gewas en doet het dus bijzonder goed op dit moment. Ook de kwaliteit is tot nu toe duidelijk beter dan vorig jaar."

Het familiebedrijf teelt en verkoopt overwegend verse knoflook, die hoofdzakelijk tussen juni en augustus aangeboden kan worden. Hermann: "De knoflook heeft een zeker bewaarbaarheid nodig om gedroogd te kunnen worden en vervolgens pas later in de herfst en winter op de markt te worden gebracht. Dat is momenteel nog moeilijk, waardoor we het grootste deel van onze oogst vers op de markt brengen." De 'groene' knoflook wordt ook verkocht aan grootleveranciers en groothandelaren op de Engrosmarkt Zürich.


Een blik op het klaarmaken van de verse knoflook.

Veel werk en hoge teeltkosten
Knoflook is volgens Hermann een bijzonder onderhoudsintensief gewas, niet alleen bij de teelt, maar ook het klaarmaken voor verkoop is met een aanzienlijke hoeveelheid werk verbonden. "Bij de huidige extra kosten, die we bij de teelt toch al hebben, is de teelt eigenlijk te duur om rendabel te kunnen zijn. Ondertussen kan de Zwitserse knoflook natuurlijk niet concurreren met de prijzen van de geïmporteerde knoflook, waardoor we min of meer afhankelijk zijn van de goodwill van onze afnemers."

Bovendien is de netto-opbrengst bij knoflook in tegenstelling tot bij andere gewassen nauwelijks te voorspellen. "We telen weliswaar op ongeveer drie hectare, maar kunnen desondanks van tevoren niet berekenen hoe groot het volume aan verkoopbare knoflook zal zijn", zegt Hermann, die naast knoflook ook zoete aardappelen in zijn brede portfolio heeft.

Niettemin ziet Hermann groeikansen voor de Zwitserse knoflookteelt. "Er is zeker ruimte voor uitbreiding, niet in de laatste plaats vanwege de klimaatverandering en de tendentieel stijgende temperaturen. Hoewel we zelf niet in de biologische teelt actief zijn, zie ik juist in dit marktsegment goede afzetkansen, vooral omdat klasse II goederen in dit segment vaker geaccepteerd worden of op een andere manier worden gebruikt."

Voor meer informatie:
Hermann Huber
Huber Gemüse
Neubrunnenstrasse 12
CH-8162 Sünikon, Zwitserland
Tel: +41 (0)44 854 80 80
hermann@huber.ch 
www.huber.ch 

Publicatiedatum: