Univé coulant voor protestboeren met voertuigschade

Univé gaat coulant om met eventuele schade aan tractoren die boeren oplopen bij deelname aan het boerenprotest dat vandaag in het Gelderse Stroe plaatsvindt. Waar eigenaren bij afwijkend gebruik van hun landbouwvoertuigen normaal niet verzekerd zijn, maakt de coöperatie een uitzondering voor verzekerden die tijdens hun reis van en naar de demonstratie schade rijden met hun tractor. "Gezien de omstandigheden vinden we enige coulance op zijn plaats," aldus directeur van Univé Schade Johan Van den Neste. 

Nederlandse boeren komen vandaag in groten getale samen om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Als verzekeraar sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector, ziet Univé duizenden zakelijke leden uit alle hoeken van het land per tractor naar Stroe af te reizen. Iets wat volgens Van den Neste niet zonder risico’s is en normaal gesproken niet op dekking hoeft te rekenen in geval van schade. 

"Tractor op snelweg geeft extra verkeersrisico’s"
"Zoals de benaming al doet vermoeden zijn landbouwvoertuigen bedoeld voor gebruik voor landbouw en in het verlengde daarvan veehouderij. Voor die toepassing zijn ze ook verzekerd in geval van schade," legt Van den Neste uit. "Gebruik je een tractor als dagelijks vervoersmiddel of leg je er lange afstanden mee af, dan geeft dat extra verkeersrisico’s vanwege onder meer omvang en de beperkte snelheid. Een tractorverzekering verleent daarom alleen dekking voor gebruik waar het voertuig voor is bedoeld en ingeschreven."

Begrip voor motieven boeren
Dat Univé zich rondom deelname aan de demonstratie in Stroe flexibel opstelt in geval van schade zit hem volgens Van den Neste in het begrip dat Univé heeft voor de motieven van boeren. "Als regionaal betrokken coöperatie – nota bene ooit opgericht door boeren – staan we dicht bij onze leden, waaronder we veel agrarische ondernemers rekenen. Daardoor weten we wat er bij hen speelt en leeft," aldus de bestuurder. "Zonder een standpunt in te nemen in het stikstofdebat, begrijpen we dat boeren zich geraakt voelen door de stikstofplannen van het kabinet, onzekerheid ervaren met betrekking tot hun toekomst en dus willen deelnemen aan de protestacties. Zoals de demonstratie op zichzelf staat, is de symbolische inzet van tractoren hierbij ook uitzonderlijk. In dat licht zien wij ook ruimte een uitzondering te maken wanneer het gaat om schadedekking."

Coulance alleen bij georganiseerd protest 
Zonder voorwaarden is de coulance van Univé echter niet. Van den Neste benadrukt dat het niet meewerkt aan niet-toegestane acties. "Zoals met het protest in Stroe werd ingestemd door de burgemeester van de gemeente Barneveld, zijn we alleen flexibel in gevallen van georganiseerde protesten waarvoor vooraf toestemming is verleend door de autoriteiten," aldus de bestuurder. "Daarnaast verwachten we dat iedereen zich aan de wet blijft houden; met een tractor de snelweg oprijden is niet voor niets verboden. We sluiten schade die men hier oploopt dan ook per definitie van dekking uit, tenzij de bestuurder deel uitmaakt van een georganiseerd konvooi dat wordt gedoogd en begeleid door de politie."

Bron: Univé


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven