"Nieuwe aardappelseizoen start met veel onzekerheden"

De nieuwe aardappeloogst begint op de markt te komen, terwijl al de oude aardappelen nog niet zijn afgezet. Half mei hoopten veel telers op een einde van het seizoen met prijzen rond de € 30 per 100 kg, maar regen maakte een einde aan deze hoop. De afgelopen 4 weken hebben we een 'weermarkt' gehad die een behoorlijke invloed heeft op de prijzen van de oude oogst. Dit meldt VTA.

Verwerkers zijn een paar weken geleden gestopt met het kopen van oude oogst, sommigen van hen verkochten zelfs contracten die ze zelf niet nodig hadden aan andere verwerkers. Kleine partijen meeleveraardappelen werden verkocht met de laatste contractleveringen.

Begin van het seizoen voor nieuwe oogst
Nieuwe gewassen, of het nu het vroege zijn (voornamelijk in Duitsland en België) of hoofdoogst groeien snel en ontwikkelen zich in het algemeen goed. De vroege rassen zijn 1 à 2 weken eerder dan normaal (met knoltellingen die regelmatig lager zijn dan normaal) en sommige percelen laten al tekenen van veroudering zien, zeker daar waar minder regen viel en hogere temperaturen werden geregistreerd. 

Menig perceel met hoofdoogst bloeide eerder dan normaal, zonder de rijen te sluiten, wat betekent dat de potentiële productie aan de lage kant zou kunnen zijn. Het effect van beregening (in DE, FR en NL waar het veel wordt gebruikt) is niet zo goed als normaal. In een aantal gebieden is minder beregend door hogere energieprijzen of door regelgeving als gevolg van droogte.

De weersschommelingen in de afgelopen periode (hete periode, hevige regenval, droogte) kunnen zeker nog invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst en kwaliteit. 

Eerste raming van het aardappelareaal in de EU-04
Het totale aardappelareaal binnen de NEPG-zone (EU-04) lijkt met 2,0% gestegen tot in totaal 507.300 ha, d.w.z. een plus van 10.100 ha. Het betreft wel een eerste globale inschatting. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is er sprake van een stijging van 0,9%. In het vroege voorjaar werd eerst nog ingeschat dat het areaal in 2022 zou afnemen, door steeds hogere productiekosten.

In een aantal gebieden is er omgeschakeld van zetmeel (in DE, FR en NL) en tafelaardappelen (in DE en FR) naar industrie.

GLB 2023 en hogere productiekosten
Het is, volgens VTA, nog lastig in te schatten wat de nieuwe GLB gaat betekenen voor de ontwikkeling van het areaal en de productie in 2023. Hoge prijzen voor tarwe, koolzaad, korrelmaïs en hogere grondhuurprijzen kunnen van invloed zijn op de toekomstige aardappelteelt. Nieuwe regelgeving, waaronder het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van gewasbeschermings-middelen tegen 2035 te halveren, kunnen ook het toekomstige aardappelareaal beperken en/of telers ontmoedigen.

Toekomstige contractprijzen moeten gerelateerd zijn aan productiekosten
Gezien de algemene stijging van de productiekosten zijn telers van mening dat de contractprijzen voor de oogst van 2023 gerelateerd moeten zijn aan deze stijgingen. De productiekosten van aardappelen, die de afgelopen 12 maanden voortdurend zijn gestegen, zullen zeker invloed hebben op het aardappelareaal en de productie in 2023.  

Voor meer informatie:
VTA
www.vtanederland.nl   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.