Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michel van Oijen van APF-Eriva

"Hoge contractprijzen én (extra) hoge teelt- en koelkosten hebben telers aan het denken gezet"

Het aardappelseizoen is goed van start gegaan. De aardappelen zijn op tijd gepoot en in de gebieden met voldoende regenwater groeien de aardappelen goed. FarmTrade sprak Michel van Oijen van APF-Eriva over het afgelopen aardappelseizoen en zijn verwachting voor het komende seizoen.

Terugblik seizoen 2020/2021
Het aardappelseizoen startte koud in 2020. Met als gevolg dat de vroege aardappelen twee weken later van het land kwamen dan de planning was. Gelukkig was de hoeveelheid én de kwaliteit van de oogst wel van die mate wat de fabrieken konden verwerken.

Dit resulteerde erin dat de oogst van 2020 schoon op was én er een lichte prijsstijging kwam. Naarmate het seizoen vorderde werden de onzekerheden groter. Krijgen we weer een lockdown? Hoe ontwikkelt de oorlog zich? Met als gevolg dat de afzet erg rustig bleef. Hoewel vanwege het koude voorjaar en dus lagere opbrengsten, een vragende markt werd verwacht, bleef een hoge prijs op een paar pieken na uit. Door uitblijvende vraag en prijs zijn er op dit moment nog enkele bewaarloodsen met aardappelen uit dit seizoen (2021), aldus Michel van Oijen. 

Vooruitblik seizoen 2022/2023
Van Oijen kijkt gematigd positief naar de start van het aardappelseizoen 2022. ‘Op dit moment heerst er in de markt het gevoel dat de oude oogst niet meer nodig is. Echter weten we uit ervaring dat dit morgen weer anders kan zijn. Uiteindelijk zijn aan het einde van het jaar alle aardappelen op.’

Waar vooraf gedacht werd dat graan een deel van het aardappelareaal zou overnemen, lijkt dat in de praktijk toch anders. Volgens de huidige cijfers komt het aardappelareaal in noordwest Europa op het 5- jarig gemiddelde uit. Echter verbaasd van Oijen de gedachte niet. ‘De hoge contractprijzen én (extra) hoge teelt- en koelkosten van overige producten, hebben de telers aan het denken gezet.’

Voor de verwerking ziet van Oijen geen problemen. ‘De frietfabrieken hebben in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Er is meer dan voldoende capaciteit om alle aardappelen te verwerken. Belangrijk is uiteraard dat de vraag naar friet blijft bestaan. Dit is afhankelijk van de vraag door de horeca- en evenementenbranche.’

Poolcontracten extra interessant
Het ontgaat niemand dat de kosten in alle opzichten extreem toenemen. Hoewel de contractprijzen verhoogd zijn, stijgen de kosten nog gestaag door. Wat betekent dat voor de omzet? Daar hebben we nog geen zicht op. Met poolcontracten is de kans aanwezig dat de aardappelprijs de inflatie gaat volgen, waardoor het extra interessant kan zijn om te kiezen voor poolcontracten. In het verleden hebben boeren tenslotte meer verdiend met poolcontracten dan met vaste prijscontracten.

Bron: FarmTrade

Publicatiedatum: