Joeri Ongena, Uienschilbedrijf Ongena:

"Gestegen productiekosten en ziekteproblemen maken Belgische uienteelt steeds uitdagender"

Tholen - De gestegen productiekosten maken het op het moment niet gemakkelijk voor de uienteelt. Dit vertelt Joeri Ongena van Uienschilbedrijf Ongena. "We hebben onze eigen teeltvoorzieningen qua uien, maar we merken wel dat vele landbouwers die uien telen op het laatste moment geopteerd hebben om graan in plaats van uien te zetten, aangezien de prijzen hiervan zo de pan uit swingen."

"De inperking van de gewasbeschermingsmiddelen zorgt bovendien voor meer problemen met ziektes natuurlijk", gaat Joeri verder. "Een ui telen wordt gewoon veel lastiger en duurder, wat wel van invloed is op het uienareaal in heel België." Wat de opbrengst betreft voorziet Joeri echter geen problemen. "De droge periode heeft uiteraard wel even voor paniek gezorgd, maar door de recente neerslag zijn de uien weer goed in de groei gegaan. Zeker voor de plantuien ziet het er toch alleszins goed uit."

Net als velen heeft ook het uienschilbedrijf uit het Belgische Moerbeke-Waas de nodige hinder ondervonden aan de coronaperiode. "Onze klanten bestonden veelal uit bijvoorbeeld scholen en bedrijfsrestaurants, die allemaal hun deuren moesten sluiten. Daardoor hebben we zeker een terugval in de omzet gehad. Het zorgde er echter wel voor dat we op zoek moesten naar andere soorten klanten. Zo zijn we terecht gekomen bij maaltijdbereiders die supermarkten of wereldwijd beleveren en de focus meer ging op lang bewaarbare producten voor in de kast."

"Bovendien hadden we het voordeel dat mensen door het goede weer van de eerste lockdown veel gingen barbecueën. In de tweede lockdown was het weer wat minder, maar al met al zijn we de periode goed doorgekomen." De rust die het met zich meebracht, heeft er overigens wel voor gezorgd dat Joeri zich kon richten op de reorganisatie van de productielijnen. "Ondanks dat het wat rustiger was, hadden we natuurlijk wel een grotere variëteit aan klanten gekregen. Wanneer deze allemaal weer terug aan het werk zijn op normaal niveau, wat nu het geval is, moesten we er wel klaar voor zijn om het op te vangen."

Dit heeft ertoe geleid dat Joeri, van origine elektrotechnicus, tijdens de lockdown is gaan brainstormen met als resultaat dat er begin dit jaar een volautomatische nieuwe schilmachine in gebruik is genomen. "Ik heb een passie voor techniek, waardoor wij eigenlijk altijd bezig zijn met automatisering. Uiteraard moet de technologie wel perfect zijn voor je verdere stappen kunt ondernemen, maar wij staan er altijd voor open als het betrouwbaar is, zoals deze machine." De passie is overigens niet de enige reden dat er is gekozen voor automatisering, want ook het personeelstekort vraagt van veel bedrijven dat er bespaard moet worden op handjes. "Je komt steeds moeilijker en moeilijker aan goed personeel, wat ervoor zorgt dat we onze blik op de technologie moeten richten om toekomstbestendig te blijven."

Voor meer informatie:
Joeri Ongena
Uienschilbedrijf Ongena
Weststraat 62b
9180 Moerbeke-Waas
info@ongena-uien.be       
www.ongena-uien.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven