Tholen - De markt voor bewerkte aardappelen en groenten wordt steeds groter in Noord-Afrika. Deze trend valt Wilfried Rombauts van Stumabo International op. Stumabo, fabrikant van precisiemessen voor de voedselverwerkende industrie, levert steeds meer snij- oplossingen in bijvoorbeeld landen als Marokko, Tunesiƫ of Algerije.

"In Frankrijk, Nederland en Belgiƫ hebben we natuurlijk een ideaal klimaat voor de teelt van aardappelen, waardoor de aantallen hiervan nog niet te vergelijken zijn met die van het Afrikaanse continent", vertelt Wilfried. "Alleen krijgen wij vragen overal waar aardappelen gesneden moeten worden en de laatste jaren merken we zeker een groeitrend in het aantal snijbedrijven op de Afrikaanse markten."

Een bijzonder voorbeeld, dat Wilfried aanhaalt, is de levering aan een land als Zambia. "Dit is niet per se het land bij uitstek waar je aan denkt als er wordt gesproken over een grote aardappeloogst. Toch is er hier veel bedrijvigheid, want er worden steeds meer machines voor verwerking gevraagd. Het is natuurlijk nog relatief kleinschalig, maar dat was het hier ooit ook. Die mate van industrialisering of professionalisering voor de verwerking van aardappelen, maar ook andere groenten uiteraard, is toch zeker opvallend te noemen."

Stumabo, het zusterbedrijf van machinefabrikant FAM, produceert van oudsher messen voor alle mogelijke snijmachines voor de verwerkende industrie van bijna alle soorten groenten en fruit, maar ook kaas of vlees. "FAM en Stumabo zijn ondernemingen die onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan. We hebben een apart verkooptraject, maar er is sprake van een uitermate intensieve samenwerking. Ruim 20 jaar geleden wilde het zo dat we beide onder dezelfde eigenaar zijn gevallen en sindsdien werd de onderlinge samenwerking sterker en sterker." Dit wil, volgens de commercieel manager, overigens niet zeggen dat zij enkel produceren voor de machines van FAM. "Onze messen zijn geschikt voor allerlei machines die verschillende producenten op de markt brengen."

De coronaperiode heeft het bedrijf relatief goed door kunnen komen. "Gedurende de pandemie merkten we dat de toeleveranciers, die aan horeca of scholen leverden, amper nog sneden. Hier voelden we uiteraard wel de gevolgen van, maar omdat we actief zijn in verschillende niches binnen de sector was er geen sprake van een grote terugval. De toeleveranciers van diepvriesgroenten hadden het bijvoorbeeld juist weer drukker. Als je vervolgens kijkt hoe het bij collega's, die puur actief zijn in de verse groenten is gegaan, mogen we eigenlijk niet klagen."

Inmiddels ligt die periode weer achter het bedrijf en gaat de blik op de toekomst. "De laatste jaren zien we de vraag weer gestaag toenemen. Mede dankzij de populariteit van gebruiksgemak is er wereldwijd weer sprake van een steeds groter wordende vraag naar voedselverwerkende machines, en in het verlengde daarvan onze messen", besluit Wilfried.

Voor meer informatie:
Wilfried Rombauts
Stumabo International
+32 (0)3 870 70 10
info@stumabo.com 
www.stumabo.com 
www.fam.be