Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oprichting PotatoPol voorziet al 25 jaar in een belangrijke behoefte"

In 1997 zorgden LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond voor de oprichting van PotatoPol, de bruin- en ringrotverzekering voor aardappeltelers in Nederland. Inmiddels is de verzekering uitgebreid met PSTVd en een pootaardappelkisten-verzekering. Bij een aanzegging van ‘besmet’ of ‘waarschijnlijk besmet’ door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zorgt een uitkering voor een tegemoetkoming voor het verlies aan oogstwaarde.

Het doel was om een financieel vangnet te creëren bij risico’s die kunnen leiden tot het moeten staken van het akkerbouwbedrijf. In de periode van 25 jaar heeft PotatoPol voorzien in een belangrijke behoefte. Het heeft de afgelopen 20 jaar zo’n 600 akkerbouwbedrijven geholpen om overeind te blijven. Die komen vooral uit de jaren 1995 en 1996. De bruinrotbesmettingen in die twee jaren was de aanleiding voor de oprichting van PotatoPol.

Ondanks dat de besmettingen jaar op jaar afnemen, blijft de oprichting van PotatoPol nog steeds van groot belang, zo schrijft LTO. In 2021 had PotatoPol 91% van het Nederlandse pootgoedareaal, 69% van het zetmeelareaal en 40% bij consumptieaardappelen verzekerd.  Onder het motto: 'De kans dat je wordt getroffen is niet groot, maar de impact van een vondst is individueel niet op te vangen'.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: