De Boerderijwinkel van Jos en Dian van Mulukom is een begrip in Erp en omstreken. De winkel met rondom ruim 5 hectare boomgaard beplant met appel-, peren- en kersenbomen ligt aan de rand van de bebouwde kom van Erp. Gebrs van Aarle ging bij hen langs en liet zich bijpraten over de ontwikkeling van deze zaak.

Hoe het begon
Zowel bij Jos als bij Dian zijn de ouders van huis uit fruittelers. Het stond voor beiden dan ook al snel vast dat daar hun toekomst lag. Als jongvolwassenen van 18 en 20 jaar oud namen ze samen de sprong en begonnen zo’n 30 jaar geleden met de Boerderijwinkel op de ouderlijke boomgaard van de ouders van Dian.

De boomgaard
De boomgaard bestond in aanvang uit appel- en perenbomen met Hollandse rassen zoals Elstar en Conference. Zo’n 12 jaar geleden is er gestart met kersenteelt. Een logische aanvulling voor het zomerseizoen volgens Jos. De kersen groeien onder een overkapping, zodat ze niet beschadigd worden door regen. “Zonder overkapping wordt nog weleens de keuze gemaakt snel te gaan plukken voor een regenbui. Dan wordt rijpheid losgelaten om het product te redden. Door de overkapping kunnen de kersen bij ons langer rijpen, dat is belangrijk voor de smaak.”

We starten het seizoen met de Vanda, daarna de Merchant en de laatste pluk is de welbekende Kordia. Alle kersen worden verkocht in de Boerderijwinkel aan vaste klanten, maar ook aan passanten in deze tijd van het jaar. Jos en Dian wonen letterlijk met hun Boerderijwinkel tussen de appels, peren en kersen. Tijdens het kopje koffie vanaf de keukentafel kijk je zo de boomgaard in. Zeker in bloesemtijd is dat fantastisch. Het onderhoud van zowel de Boerderijwinkel als de boomgaard doen Jos en Dian samen met af en toe een helpende hand van de oudste kinderen. Alleen tijdens het plukseizoen hebben ze extra’s handjes van buiten nodig.

De Boerderijwinkel
30 jaar geleden begon de Boerderijwinkel als een bedieningszaak. Alle klanten werden persoonlijk geholpen. Verkoop geschiede vanuit het toonbankmeubel. De mensen hadden toen nog alle tijd om op elkaar te wachten en een praatje te maken. Maar tijden veranderden en in 1999 is de winkel omgebouwd naar een zelfbedieningswinkel. Frans van Aarle heeft deze verbouwing en de ontwikkeling van de zelfbedieningswinkel nauwgezet gevolgd omdat ze hiermee koploper waren in de markt. Jos vertelt: "Vanaf het begin heb ik de keuze gemaakt om losse verkoop (klant kiest zelf het product en doet het in een zakje) als vooraf ingepakt product 1 en 2 kg hangend boven het verse product voor de snelle shopper aan te bieden."

Het assortiment beperkt zich tot vers uit het seizoen op het gebied van groente, aardappelen, fruit, exoten en schepsalades (deze worden overigens nog steeds met de hand uitgeschept). Alle producten in de winkel worden op gewicht verkocht en alles is geprijsd per pond. "Dat is wel zo duidelijk voor de klant, maar het allerbelangrijkste is kwaliteit en dat verschil proef je! Wij gaan alleen voor het allerbeste product, daar komt de klant voor terug!" zegt Jos.

Jos is sinds 1993 klant bij Gebrs van Aarle. Als we Jos vragen om in een oneliner te zeggen wat Gebrs van Aarle een goede match maakt met zijn Boerderijwinkel dan begint hij te stralen. “Kwaliteit en Service zijn TOP!” Een mooiere afsluiting van deze rubriek kan de redactie  niet bedenken." 

Dit artikel is met toestemming van Jos van Mulukom overgenomen uit MagAzine 2022 zomereditie, een uitgave van Gbrs van Aarle

De Boerderijwinkel
Achterdijk 4
5469 PA  Erp
T: 0413-210098
info@boerderijwinkel.com 
www.deboerderijwinkel.com 

Gebrs van Aarle
Van Leeuwenhoekweg 39
5482 TK Schijndel
+31 (0)73 5441919
verkoop@aarlegebrs.nl       
www.gebrsvanaarle.eu