De medewerkers van Syngenta Seeds en Syngenta Crop Protection blikken positief terug op de Landelijke Uiendag op 25 augustus jl. Op maar liefst 4 locaties werden nieuwtjes en ontwikkelingen gedeeld met een geïnteresseerd publiek. “De Landelijke Uiendag is en blijft een belangrijk kennisevenement voor uientelers.”


Philip Buijck en Kees Jacobs

“We hebben er een prima gevoel aan over gehouden”, vertelt Brigitte van der Steen. “We hadden een goede aanloop bij de verschillende stands en het publiek was oprecht geïnteresseerd.” Van der Steen is hoofd Marketing van de zadentak van Syngenta en was samen met collega’s van Crop Protection verantwoordelijk voor de invulling van maar liefst drie verschillende stands en een rassendemo. “We hadden veel nieuws en dat hebben we bewust gespreid over het terrein gepresenteerd.”

Promotion op de rassenlijst
Voor Syngenta Seeds was de opname van het ras Promotion op de landelijke rassenlijst zaaiuien 2023 een belangrijk wapenfeit. Het bijzondere van dit ras is z’n ongevoeligheid voor de groeiomstandigheden, weet Syngenta uienexpert Michiel van Mol. “Het maakt niet uit waar je de Promotion neerzet, hij komt altijd in de top 3 qua opbrengst. Droogte, hitte of juist kou, het ras doet het altijd goed met de kilo’s. Met Promotion haal je gewoon opbrengstzekerheid in huis. Het ras kan uit de voeten op alle grondsoorten, maar kleigrond is wel z’n favoriet. En bewaren tot eind maart, begin april gaat prima.” Door de aanhoudende droogte op het demoveld kwam de Syngenta rassenpresentatie helaas niet echt uit de verf. “Maar daar had iedereen last van”, relativeert van Mol.

Biostimulant in uien
Iets verderop gaf Jelle Westerlaken, crop advisor bij Syngenta Crop Protection, een toelichting op de nieuwe biostimulant Quantis. “Dit product is bedoeld om het gewas weerbaarder te maken tegen stress door droogte en hitte. Door de klimaatverandering is dat actueler dan ooit en hier in Zeeland helemaal.” Westerlaken vertelt dat de proeven in zaaiuien nog maar net zijn begonnen maar in aardappelen is Syngenta al sinds 2020 actief met Quantis. “Zelfs vorig jaar hebben we bij een testgroep van zo’n 27 aardappeltelers een plus van gemiddeld 8% op de opbrengst gerealiseerd. Voor zaaiuien en suikerbieten willen we eerst nog een paar seizoenen gegevens verzamelen voordat we met een praktijkadvies komen.” In de veldstand werden ook de goede prestaties van Orondis plus Amistar toegelicht. Dit nieuwe fungicide van Syngenta Crop Protection heeft al in menig uienschema z’n diensten tegen valse meeldauw en andere uienschimmels bewezen.


Jelle Westerlaken, Gerry Rijkers en Aron Bom

Spuitvloeistof verdampen
Op het mechanisatieplein tenslotte presenteerde Syngenta de Remdry; dat is de vernieuwde versie van de Heliosec, een opvangbassin voor restanten spuitvloeistof. “De werking van de Remdry is als vanouds gebaseerd op verdamping maar de opvangbak is nu achthoekig en vangt daardoor meer zonlicht”, legt spuittechniek specialist Aron Bom uit. “Daardoor verdampt het water uit de vloeistof effectiever. Ook is de capaciteit verhoogd. Het systeem kan nu tot 3000 liter restvloeistof per jaar verdampen.”

In een kleine testopstelling zagen oplettende bezoekers ook een splinternieuwe spuitdop van Syngenta aan het werk. Het bijzondere is dat de doppen om en om voor- en achteruit spuiten. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een erkenning door de Technische Commissie Techniekbeoordeling.

Voor meer informatie:
Syngenta

Michiel van Mol
Michiel.van_Mol@syngenta.com   

Brigitte van der Steen
Brigitte.van_der_Steen@syngenta.com 
www.syngenta.nl