Vanuit de verpakkingsindustrie klinkt de vraag om alternatieve verpakkingsoplossingen die gericht zijn op het verminderen van plastic en een zo hoog mogelijk percentage gerecycled materiaal bevatten. "De spiksplinternieuwe Carry-Charta® is hierop hét antwoord," zo vertellen Alies Padding (NNZ) en Ivo Luijckx (JASA).

Even voorstellen, wat doen jullie precies bij NNZ en JASA?
Alies: "Ik ben Innovatie Manager bij de NNZ Group en werk samen met onze landenmanagers, producenten van materialen en machines om voor onze klanten duurzame verpakkingen te ontwikkelen voor AGF en industriële verpakkingen."


Alies Padding

Ivo: “Ik ben Export Manager bij JASA. Dat houdt in dat ik verpakkingsmachines aan onze distributeurs over de hele wereld verkoop. Op een werkdag ben ik veel bezig met mails en telefoontjes met klanten. En verder ben ik het aanspreekpunt voor folieleveranciers en papierleveranciers. Zij komen bij mij met vragen over de mogelijkheden van onze machines. Ook ben ik het aanspreekpunt voor technische oplossingen. Al met al komt alles wat speciaal is langs mijn bureau, zodat ik mijn expertise erop los kan laten”


Ivo Luijckx

Hoe kennen NNZ en JASA elkaar?
Alies: “We kennen elkaar al een hele tijd en werken intensief samen. We hebben in de jaren ‘90 destijds de zeer succesvolle Carry-Fresh verpakking samen ontwikkeld. NNZ is leverancier van verpakkingsmaterialen, JASA is producent van de verpakkingsmachines waarover die verpakkingsmaterialen draaien. Samenwerking is een must, en sowieso kenmerkend voor onze marktaanpak!”

Ivo: “In de jaren ‘90 hadden we onze eerste grote samenwerking. NNZ ontwikkelde de Carry-Fresh verpakking en JASA de QuickPack verpakkingsmachine om de Carry-Fresh op te kunnen draaien. Daarmee hebben wij in 1999 "de gouden noot" verpakkingsaward gewonnen. Sindsdien werken we regelmatig samen aan verschillende projecten en voor verschillende klanten. We delen informatie en hebben wekelijks contact met elkaar.” 

Alies: “Ook wereldwijd hebben we een goede samenwerking. NNZ heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Amerika en Scandinavië, en in bijna alle andere landen wel een distributeur. In diezelfde landen verkoopt JASA machines. Dus ook over de grens werken we regelmatig samen.” 

Hoe ziet jullie samenwerking eruit?
Alies: “JASA is van de machines, NNZ van het materiaal. Samen creëren we nieuwe en duurzame verpakkingsoplossingen die een toegevoegde waarde bieden voor onze eindklant.” 

Ivo: “Daarnaast verwijzen we klanten geregeld naar elkaar door. Wij adviseren onze klanten vaak het verpakkingsmateriaal van NNZ en veel verkopers van NNZ adviseren JASA verpakkingsmachines. En als we allebei voor dezelfde klant werken gaan we er ook samen mee aan de slag. Je zou het dus wel een innige samenwerking kunnen noemen.” 

Jullie hebben een nieuwe verpakking ontwikkeld, wat is de Carry-Charta precies?
Alies: “Het is de plasticvrije opvolger van de Carry-Fresh. De Carry-Charta is composteerbaar en wordt gemaakt van gecoat papier en gerecycled katoenen net.”

Ivo: “NNZ ontwikkelde het materiaal en wij de machine waarop de verpakking kan draaien: de QuickPack. Voor deze nieuwe verpakking hebben we de bestaande QuickPack aangepast, geoptimaliseerd en geredesigned. Zo had de machine eerst kunststof deuren en heeft ze nu stalen deuren gekregen. Daarbij heeft de machine een aantal technische updates gekregen waardoor ze optimaal geschikt is voor het verwerken van Carry-Charta en de zakken nog strakker worden.”

Alies: “Deze verpakking biedt daarmee het voordeel dat de verpakkingsmachine die klanten nu hebben staan, kan worden omgebouwd om dit materiaal te draaien. Er staan al zo’n driehonderd QuickPacks in Europa. Daar wordt nu nog de Carry-Fresh op gedraaid. Die klanten kunnen overstappen op de duurzame Carry-Charta. Ze hoeven dan niet altijd een compleet nieuwe machine aan te schaffen.”

Wat was de aanleiding voor deze nieuwe verpakking? 
Alies: “Vanuit de verpakkingsindustrie klinkt de vraag om alternatieve verpakkingsoplossingen die gericht zijn op het verminderen van plastic en een zo hoog mogelijk percentage gerecycled materiaal bevatten. De spiksplinternieuwe Carry-Charta is hierop hét antwoord.“

Ivo: “Dit is een bijzonder duurzame verpakking. Het materiaal wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen, ofwel, alles groeit in het veld. De hele verpakking is composteerbaar, waardoor de milieubelasting van het afval geminimaliseerd wordt.”

Wat maakt deze verpakking uniek?
Alies: “Deze stijl als alternatief voor net-folie is uniek. Er zijn meer alternatieven, zoals een papierverpakking met een venster. Het nadeel daarvan is dat het product slecht zichtbaar is, terwijl consumenten het product willen zien. Met de Carry-Charta heb je juist veel zicht op het product.” 

Liepen jullie tegen uitdagingen aan tijdens het ontwikkelen?
Alies: “Het was een zoektocht naar de juiste materiaalcombinatie van composteerbare materialen. Nadat dit opgelost was zijn er verschillende netstructuren getest. De netstructuur moest stabiel genoeg en tevens flexibel genoeg zijn om goed over de schouder van de machine te kunnen lopen. Hier hebben Ivo en ik in de afgelopen twee jaar menig testuurtje op de machine aan besteed!”

Ivo: “Aan onze kant was het vinden van de juiste stabiliteit van het net de grootste uitdaging. We hebben in de software van de machine aanpassingen gedaan om het transport van het net wat soepeler te laten lopen. Ook hebben we samen met onze leverancier van vormschouders een speciale schouder ontwikkeld om het net zo goed mogelijk te begeleiden.” 

Voor wie is deze verpakking interessant? 
Ivo: “Voor alle verpakkers van de Carry-Fresh, maar ook voor de retailers die zich op duurzaamheid richten. Verder is de verpakking geschikt voor droge producten, dus telers van bijvoorbeeld bloembollen, aardappelen, spruiten, avocado's, uien en knoflook zijn gebaat bij deze verpakking.”

Wat is de waarde van jullie samenwerking? 
Alies: “Er zit enorm veel waarde in, zowel voor ons als voor de klant. Het geeft de klant veel vertrouwen als zijn machineproducent en de leverancier van het verpakkingsmateriaal met elkaar door één deur kunnen en zelfs samen advies geven over de beste oplossing voor wensen.” 

Ivo: “Het is ideaal als je samenwerkt en zowel problemen als mogelijke oplossingen samen aanvliegt. Het gebeurt regelmatig dat ik samen met NNZ bij een klant sta die ergens tegenaan loopt, waar ik dan met mijn “collega” van NNZ samen naar kijk. Dat is waardevol, fijn werken en efficiënt.”

Welke markten bedienen jullie? 
Alies: “NNZ begeeft zich op de AGF en industriële markt voor verpakkingen. We leveren een breed assortiment aan verpakkingsmaterialen waaronder zakken (jute, papier, film, PP geweven), film op rol (plastic, papier, en combinaties met net), schalen (karton, plastic, hout, pulp) en Big bags. Onze marktaanpak kenmerkt zich door nauwe samenwerking en het leveren van klantspecifieke service en oplossingen.”

Ivo: “De samenwerking van JASA en NNZ is voornamelijk in de AGF- markt. En net als NNZ is JASA daarbuiten natuurlijk ook actief en bieden we naast andere mogelijke papieren verpakkingsoplossingen ook complete verpakkingslijnen voor bewerkte en ready-to-eat AGF- producten.“

Hoe gaan jullie de komende tijd verder?
Alies: “JASA en NNZ streven samen naar duurzaamheid. Daarom hebben we deze oplossing ontwikkeld. Die lijn zullen we blijven voortzetten.”

Ivo: “We hebben een goede relatie. Verkopers en specialisten van NNZ nemen regelmatig contact met ons op en onze verkopers hebben veel contact met de vertegenwoordigers van NNZ in hun regio. Die samenwerking loopt gewoon goed en dat zal zo blijven. Ik kijk uit naar de volgende ontwikkelingen.”

Voor meer informatie:
JASA Packaging Solutions
Denise Baths
+31 (0)72 5612700
d.baths@jasa.nl
www.jasa.nl


NNZ

Alies Padding
+31 (0)50 5207800
apadding@nnz.nl 
www.nnz.nl