Jan Van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Vanaf november wordt het moeilijk om vrije aardappelen te kopen"

Tholen - Vanwege de droogte zal er dit seizoen een fors lagere aardappelopbrengst zijn in België en Frankrijk. "Wij doen elk jaar proefrooiingen en wat we hadden gevreesd, wordt dit jaar de waarheid. 2018 was een slecht jaar voor de opbrengst, maar dit jaar is de oogst nog wat lager", vertelt Jan Van Luchene van Bruwier Potatoes.

Af land levert dit, volgens de handelaar, een moeilijke situatie op. "Het huidige prijsniveau is dermate hoog dat het voor telers met vrije aardappelen zeer aanlokkelijk is nu al afscheid te nemen van hun aardappelen, een goede prijs te vangen en de opslagkosten op nul te houden. Daartegenover staat de handelaar, die dergelijke dure aardappelen niet in zijn opslag wil leggen en de industrie, traditioneel de grootste afnemer, die af land steeds goed ingedekt is."

Kwalitatief lijken er weinig tot geen problemen te zijn. "Globaal ziet het er goed uit. Er is weinig sprake van uitval. De aardappelen zijn dit seizoen wel wat fijner en met de hoge onderwatergewichten kan rooibeschadiging nog een issue worden, maar daar valt pas iets met zekerheid over te zeggen als alles in de schuur ligt", vervolgt Jan. "Gelukkig hebben we recent weer voldoende regen gehad om te kunnen rooien. Dat is 2 maanden lang zeer moeilijk geweest vanwege de droogte. Volgende week wordt droger weer voorspeld. In dat opzicht gaan we dus stilletjes aan richting een ideale situatie voor de opslag."

"Moeilijk om vanaf november nog vrije aardappelen te kopen"
De prijzen zullen, zo verwacht Jan, tussen de 25 en 30 euro blijven fluctueren dit seizoen. "Dat was in 2018 ook zo en ik verwacht eigenlijk hetzelfde prijsniveau. Er zijn bepaalde geluiden, die over nog hogere prijzen spreken, maar als de industrie een aardappel voor 30 euro af moet gaan rekenen, wordt het heel duur. Combineer dit met stijgende energie-, verpakkings- en transportkosten, en dan wordt de frietprijs wel zeer duur. Er is marge voor duurdere friet, maar alles heeft zijn grenzen."

"Het is duidelijk dat er geen aardappelen over zullen zijn op het einde van het seizoen. Om te spreken van een tekort is het misschien nog wat vroeg", legt de handelaar uit. "Vanaf november wordt het sowieso moeilijk om vrije aardappelen te kopen. Komt daarbij dat geen enkel land in Europa van een goede oogst kan spreken. Enige uitzondering zijn een stukje Nederland of Noord-Duitsland, maar die gaan Europa ook niet redden. Dit resulteert in veel vragende partijen, waardoor er veel beweging op de exportmarkt kan zijn. Rest wel de vraag of dergelijke dure prijzen voor iedereen betaalbaar zullen zijn."

Graanteelt
De berichtgeving dat veel aardappeltelers in deze moeilijke tijden voor graanteelt zullen kiezen, wil Jan eerst nog maar eens zien. "Het is het verhaal van 5 telers die in een straat wonen. Als er 4 minder gaan telen, besluit de andere wat meer te gaan planten om het gat in te vullen. Bovendien zie ik de telers die geïnvesteerd hebben in aardappelen niet snel voor andere producten kiezen. De huidige dagprijs en de ongetwijfeld opnieuw hogere contractprijzen voor oogst 2023 zullen naar mijn verwachting ervoor zorgen dat er geen schokkende dingen met het areaal van volgend jaar staan te gebeuren."

Voor meer informatie:
Jan Van Luchene
Bruwier Potatoes 
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem, België
+32 56 61 33 33
info@bruwier.be    
www.bruwier.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven