Het knoflookseizoen verliep dit jaar vrij moeizaam. De oogst begon iets vroeger, in juni, maar leek aanvankelijk wel 'normaal'. Het  verschijnen van Waxy Breakdown, ook bekend als Wax Scald (een wasachtige afbraak op de knoflook) veroorzaakte echter aanzienlijke schade aan de opbrengst. "In het begin zag de paarse en witte knoflookoogst er veelbelovend uit, maar na het drogen veranderde het product snel. We merkten niet alleen een behoorlijk verschil in sortering bij onze telers, maar ook hier in de coöperatie", vertelt technisch en kwaliteitsmanager bij Coöperatie Top Alliance Céline Vezian. Late vorstperiodes, waterstress, hoge temperaturen in de bol- en droogfase hebben allemaal bijgedragen tot het verschijnen van deze fysiologische ziekte. "Als gevolg hiervan moeten we nu enorm veel sorteren. De buitenkant lijkt er goed uit te zien en de kop lijkt meestal gezond aan te voelen, maar sommige peulen kunnen aan de binnenkant zijn aangetast."

50% kleinere roze knoflookopbrengst 
Voor de roze knoflook zijn de gevolgen nog groter. "Vanaf het begin van de oogst constateerden we al een opbrengstdaling van 50%." De gevolgen zijn ook voelbaar voor de maten van de geoogste bollen. Eind juli waarschuwde de Unie van Roze Knoflook met Red Label en de telers van de Roze Knoflook met BGA uit Lautrec ook al dat "de slechte technische resultaten van het huidige seizoen rechtstreeks verband houden met de weersomstandigheden en onvermijdelijk zullen leiden tot grote economische verliezen voor alle knoflooktelers." Deze verliezen kunnen voor sommige telers met niet-geïrrigeerde percelen zelfs oplopen tot maar liefst 80%.

Een korter knoflookseizoen
"Hoewel de afzet van knoflook vlot verloopt, zal het seizoen als gevolg van een gebrek aan partijen dit jaar korter zijn dan anders", legt Céline Vezian uit. Dit gegeven is ook besproken tijdens een vergadering die was georganiseerd door de Franse brancheorganisatie voor knoflook. "Twee weken geleden heeft de organisatie vergaderd met de heer Duffourg, de senator van het departement Gers en twee bemiddelaars, de heren Deville en Tregaro. Het doel hiervan was om onze klanten bewust te maken van het goedkeuringsproces dat ingewikkeld is geworden in combinatie met onze afzetkanalen, naast het feit dat we de consumenten niet willen teleurstellen." Er loopt momenteel een calamiteitendossier en ook heeft de coöperatie deze week gesproken met de departementale bestuur van het departement Tarn-et-Garonne.

Voor meer informatie:
Coöperatie Top’Alliance
ZA de Bordevielle
82 500 Beaumont de Lomagne, Frankrijk
Tel: +33 5 63 26 28 00
www.topalliance.com