Als leverancier van Pulsed Electric Field systemen voor betere frieten en aardappelchips, blijft het innovatieve Nederlands-Duitse bedrijf Pulsemaster zich specialiseren in Pulsed Electric Field verwerking. "Met Pulsemaster PEF-systemen kunnen enorme verbeteringen worden bereikt in het productieproces van frieten en chips. Pulsemaster wil deze innovatieve technologie - ook bekend als electroporatie - toepassen in de meest uiteenlopende toepassingen in de voedingsindustrie. De PEF-technologie voorziet in de behoefte van de industrie aan natuurlijke en schone processen", aldus Mark de Boevere.
Pulsemaster PEF Belt Unit voor Big, Raw-Peeled and Skin-on aardappelen


"Gepulste elektrische velden is een puur fysieke behandeling van de aardappelen, zonder significante verhoging van de temperatuur van de aardappelen. Aan de binnenkant van de celwand zit een membraan, dat de inhoud bij elkaar houdt. Met elektrische pulsen worden minuscule gaatjes in de membranen van de aardappelcellen geboord. Er is niets chemisch aan dit proces, het is een puur fysieke behandeling van de membranen van de aardappelcellen en biedt grote voordelen voor product en proces", legt Mark uit.

Wat levert het de producenten van frieten en chips op?
"Door met pulsen gaten in de membranen te boren, daalt de celdruk in de aardappel. Daardoor kunnen aardappelverwerkers veel beter snijden, hebben ze een veel mooiere snit, breekt de friet minder snel, is hij gladder en neemt hij minder olie op, zodat er minder olie nodig is", legt Mark uit.

"Een PEF-behandeling vergemakkelijkt de extractie en verdamping van vocht. Dit verkort de blancheer- en frituurtijd. De opbrengst is ook hoger omdat er minder aardappelzetmeel verloren gaat en er minder breuk van de friet is. Andere voordelen zijn een betere textuur van de friet. Ook is de friet krokanter. Deze effecten gelden ook voor de productie van chips. Ze zijn gemakkelijker te snijden, hebben een gladder oppervlak en daardoor 10% minder olie-absorptie. Een gladder snijvlak vermindert zetmeelverlies en vermindert het vrije zetmeel op het oppervlak van de plak, wat leidt tot minder dubbelingen en kleverigheid. De opbrengst van een chipslijn kan tot 2% worden verbeterd. Door de PEF-behandeling komt er sneller water vrij tijdens het frituren."

In 2022 introduceerde Pulsemaster met succes in Noord-Amerika haar nieuwe PEF-systeem voor Big, Raw- Peeled and Skin-on potatoes, voor het maken van frieten. Herhalingsorders zijn inmiddels geplaatst en deze PEF-systemen worden momenteel gebouwd. Ook in Europa is er een grote vraag. Zo werd onlangs een nieuw Pulsemaster PEF-systeem geleverd aan een Duitse frietverwerker.


Vrachtwagen met Pulsemaster PEF-systeem onderweg in Duitsland

Gezonde snackmarkt is booming
Een gebied dat volgens Pulsemaster op dit moment bijzonder interessant is, is de ontwikkeling van Pulsed Electric Field voor de markt van premium snacks op basis van gedehydrateerde groenten en fruit. Groentesnacks gevormd door dehydratie en drogen, in plaats van frituren. PEF maakt drogen bij hoge snelheid en lage temperatuur boven of onder het vriespunt mogelijk, terwijl de voedingswaarde, bioactiviteit, smaak, kleur en textuur beter behouden blijven dan bij klassieke methoden.

Pulsemaster op Interpom 2022
"Professionals uit de aardappelverwerkende sector worden uitgenodigd om ons te bezoeken op Pulsemaster Stand R30 op Interpom 2022. Ons team van PEF-experts kijkt ernaar uit om onze  Pulsemaster Pulsed Electric Field technologie te bespreken. DIt is een ideale technologie voor bedrijven die op zoek zijn naar mogelijkheden voor gepulseerde elektrische velden in de aardappelverwerking om geweldige frieten en chips te maken die wereldwijd worden erkend."

Potato Industry Expo Interpom 2022 vindt plaats op 27, 28 & 29 november in Kortrijk Xpo (Belgiƫ) en heeft als thema: Naar een gezonde groei. Pulsemaster is te vinden op stand 30.

Voor meer informatie:
Mark de Boevere, MD
Pulsemaster
Tel: +31 497 820 300
mark.deboevere@pulsemaster.us 
www.pulsemaster.us