Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Als dit zo doorgaat zijn we dit seizoen eerder genoodzaakt om uien te importeren"

"Dit seizoen is ontketend." Wim Waterman en Rudie Ensing bespreken de in hoog tempo veranderende marktontwikkelingen op de wereldwijde uienmarkt. Rudie Ensing is 5 jaar in dienst bij Waterman Onions als verkoper op de Europese markt en tevens ook werkzaam bij BioQrops als inkoper en verkoper van biologische uien en groenten.

Wim vervolgt: “Het uienseizoen van 2022/2023 is zoals altijd niet te vergelijken met voorgaande jaren. Het is uniek om te zien dat we in heel Europa tegen dezelfde uitdagingen aanlopen.” Daarom is Rudie tot nu toe gematigd positief over de uienmarkt tot aan het nieuwe jaar. “Hier en daar hebben we al aansluiting gehad op meerdere landen binnen Europa.” Volgens Wim is dat te danken aan de grofte van de Nederlandse partijen en kunnen sorteerders de hogere uien prijzen goed beargumenteren en ook krijgen in de eerste maanden van het verkoopseizoen.

Prijsexplosie op de boer
Rudie ziet wel dat de recente prijsexplosie op de boer consequenties heeft voor de sorteerders. “Sorteerders zijn de afgelopen weken genoodzaakt geweest om de baalprijs te verhogen en hierdoor hebben we ook klanten (voornamelijk uit Oost-Europa) verloren. Deze afzet missen we nu wel.” Wim nuanceert de stelling van Rudie door aan te geven dat dit zo richting het einde van het jaar ook niet erg is. “De vraag is echter wel; Wat zal het nieuwe jaar brengen?”

Prijsstijgingen
Dat blijft speculeren. Volgens Rudie en Wim zijn januari en februari over het algemeen rustigere maanden qua afzet. Maar het blijft volgens beide heren de vraag of de markten de grote prijsstijgingen kunnen en willen volgen. Rudie: “In Europa zijn de lokale markten nog niet leeg en wij durven nog niet te voorspellen hoe snel dit het geval zal zijn.” Wim: “Qua overzeese export is er natuurlijk al veel volume weggezet maar de huidige uien prijsverhogingen in combinatie met de toenemende kwaliteitsproblemen zou de afzet verder kunnen remmen. Als dit zo doorgaat zijn we dit seizoen eerder genoodzaakt om uien te importeren om aan de vraag van onze klanten te kunnen voldoen. “

Bron: Waterman Onions

Voor meer informatie:
Wim Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
wim@waterman-onions.nl        
www.waterman-onions.nl    

Publicatiedatum: