Er is een prima vraag naar uien in het algemeen, aangezien het Verenigd Koninkrijk en de meeste Europese landen een groot tekort aan uien hebben.

"Het aanbod in het VK is niet voldoende om de vraag hier aan te vullen, aangezien de volumes dit jaar overal kleiner zijn en dat maakt Spaanse uien aantrekkelijker. Zowel de lokale markten als de supermarkten zien een goede vraag," zegt Juanjo Ortiz Peregrina,
directeur van Ortiz Fruits.

"Prijzen worden niet alleen beïnvloed door de vraag, maar ook door het aanbod, dat weet iedereen. Zowel een grote vraag als een klein aanbod leiden tot hogere prijzen. In de afgelopen 3-4 maanden heb ik de prijzen met ongeveer 15% zien stijgen. De kleinere volumes hebben vooral invloed op de vraag van de supermarkten. Wij kunnen nog steeds voldoen aan de vraag van de lokale markt naar grote maten, maar wij kunnen niet genoeg uien leveren voor de vraag van de supermarkten. Omdat de volumes kleiner zijn, nemen de Spaanse supermarkten de meeste kleinere maten van onze telers af."

Juanjo zei dat elke teler in Spanje momenteel te maken heeft met droogte en dat geldt niet alleen voor uien, maar voor elk gewas waarvoor een bepaalde hoeveelheid water nodig is.

"Maar de afgelopen tien dagen heeft het non-stop geregend en dat is goed voor alles wat nu groeit. Het regende niet hard, maar continu en gedurende een lange periode, waardoor de grond het water goed kan opnemen. Het stroomt dus niet direct via de rivieren naar de zee."

"Op dit moment is de kwaliteit wat lastig. Bij uien die niet gekoeld zijn bewaard, zien we interne kwaliteitsproblemen die zich snel ontwikkelen als ze een paar dagen onderweg zijn naar hun bestemming. Uien die gekoeld zijn bewaard, vertonen nog steeds een goede interne kwaliteit."

Voor meer informatie: 
Juanjo Ortiz Peregrina
Ortiz Fruits
Tel:  +44 (0) 775 261 7405
 juanjo@ortizfruits.com 
ortizfruits.com