Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Daling zeevrachtprijs stimuleert Chinese uienexport"

Door de lage waarde van uien is de uienexport van veel Chinese bedrijven bijna gestagneerd sinds de zeevrachtprijzen vorig jaar stegen. Met de verlaging van de transportkosten en de versoepeling van het pandemiebeleid zijn de binnenlandse verkoop en de exportorders in China weer gestegen. Afgelopen week sprak FreshPublishers met een uienexporteur uit Shandong over de situatie.

Volgens de exporteur is, wat de teelt betreft, het areaal gele uien in China over het algemeen groter dan dat van rode uien. Rode uien worden hoofdzakelijk op de binnenlandse markt verkocht, terwijl gele uien hoofdzakelijk naar overzeese markten worden uitgevoerd. Dit jaar, dat werd getroffen door de vroegere lockdown tijdens de pandemie, schakelden sommige telers over op rode uien, waardoor de teelt van gele uien afnam.

"Wat de binnenlandse verkoop betreft, hebben de uientransacties in verschillende teeltgebieden dankzij de versoepeling van het beleid ter preventie van de pandemie geleidelijk de normale handel hervat. Op korte termijn zal de totale prijs van uien op een laag niveau blijven."

Wat de situatie in elk teeltgebied betreft, zullen de vroegrijpe uien in Yunnan rond het Chinese Nieuwjaar worden geoogst. Tussenhandelaren in de teeltgebieden van Gansu geven voorrang aan de verkoop van producten van lage kwaliteit. Sommige tussenhandelaren aarzelen nog om uien van hoge kwaliteit te verkopen en het aandeel uien van lage kwaliteit in de teeltgebieden neemt geleidelijk af. De gangbare prijs voor rode uien van hoge kwaliteit bedraagt 1100-1200 RMB/ton (€ 150 - 164/ton) en die voor gele uien 1600-1700 RMB/ton (€ 218 - 232/ton). Hoewel de handel in verschillende teeltgebieden in Shandong geleidelijk weer normaal is geworden, is de totale vraag niet aanzienlijk gestegen. Lokaal opgeslagen uien hebben geen voordeel op de markt, de kwaliteit van de producten in hetzelfde teeltgebied verschilt sterk en sommige moeten voor de verkoop worden herverpakt.

Wat de export betreft: "China's uien worden in grote hoeveelheden uitgevoerd naar Japan en Zuid-Korea. De uitvoer naar Zuid-Korea gaat momenteel de laatste fase in. De vraag op andere markten is echter toegenomen. Laaggeprijsde uien zijn concurrerender op de markt. Nadat onze export een jaar lang bijna stagneerde, hebben we onlangs aanvragen ontvangen van enkele overzeese handelaren", aldus de exporteur. "De daling van de zeevracht is een groot pluspunt, en veel overzeese handelaren hopen vóór de vakantie enkele producten in te voeren."