Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Bakker, Van Iperen:

“Inperken bedrijfsgebonden adviseur niet in belang van sector”

In het kader van het Uitvoeringsprogramma (UP) Gewasbescherming 2030 stuurt de overheid aan op een drastische wijziging in het advies waar agrariërs in de toekomst gebruik van mogen maken. Dirk Bakker, technisch directeur bij Van Iperen, plaatst een aantal kritische kanttekeningen bij dat nieuwe beleid in onderstaand artikel vanuit Van Iperen.

“Recente informatie maakt duidelijk dat de overheid het advieswerk in tweeën gaat splitsen. Agrariërs krijgen te maken met een onafhankelijke bedrijfsadviseur. Die geeft strategisch advies voor een duurzame bedrijfsvoering. Dat idee sluit aan bij de verplichting voor agrariërs om vanuit de Sustainable Use Regulation (SUR) tenminste éénmaal per jaar strategisch advies in te winnen bij een ‘onafhankelijke adviseur’. Adviezen die meer gericht zijn op de operationele invulling kunnen volgens het wetsvoorstel worden verstrekt door een adviseur die al dan niet verbonden is aan een toeleverancier.”

Vertrouwen in de hoofdrol
“Als dit voorstel werkelijkheid wordt, is het van het allergrootste belang dat de bedrijfsgebonden adviseur alle ruimte blijft behouden om zijn advieswerk te doen. Gaan beide adviseurs echt samenwerken en weten ze elkaar scherp te houden, dan kan dit concept werken. Maar ik ben bang dat de praktijk weerbarstiger is en dat er veel te veel nadruk komt op de theorie: het zogenaamde onafhankelijke advies.”

“Bedrijfsgebonden adviseurs worden niet zelden weggezet als mensen die telers aanzetten tot het gebruik van chemische middelen. Maar dat is te kortzichtig. Geen agrariër kan tegenwoordig meer zonder adviseur. Daar is het vak veel te gecompliceerd voor geworden. Naast de enorme administratieve druk en regelgeving waar hij mee te maken heeft, zijn de toenemende eisen die afnemers stellen aan het geteelde product een hoofdpijndossier aan het worden.”

“Daarom de oproep om de bedrijfsgebonden adviseur heel serieus te blijven nemen. Daar zit namelijk de praktische kennis, niet bij de overheid. Die heeft dat de laatste decennia volledig overgelaten aan het bedrijfsleven. En daar is het voortvarend opgepakt. Adviseurs uit dat bedrijfsleven hebben zich steeds meer gespecialiseerd en kennen hun klanten als geen ander. Hun advies ontstaat vanuit een relatie waarin vertrouwen de hoofdrol speelt. Gevraagd en ongevraagd. Adviseurs hebben een gidsfunctie en gaan niet alleen uit van de korte termijn of vraag van vandaag. Het is hun verantwoordelijkheid geworden om een agrariër in staat te stellen om duurzaam en rendabel te telen, ook als dat betekent dat er door het geïntegreerd advies minder chemische gewasbeschermingsmiddelen worden verkocht.”

Lees hier zijn hele pleidooi, waarop via [email protected] gereageerd kan worden. 

Publicatiedatum: