Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanje, dé toegangspoort tot Europa voor overzeese zoete uien"

Op dit moment is de aanplant bezig van de enige Spaanse ui met een gedifferentieerd kwaliteitskeurmerk: de BOB-ui van Fuentes de Ebro. In de provincie Zaragoza worden deze uien nog tot en met de maand maart aangeplant. De telers hopen alvast dat de weersomstandigheden dit jaar meezitten om weer aan te kunnen knopen met de goede oogstresultaten. 

"Vorig jaar hadden we tijdens de oogst, die in de maand juli begint, heel wat dagen met temperaturen die opliepen tot 42-43 graden. Daar hadden de gewassen fors onder te lijden", herinnert Jesús Berdusán van Finca La Corona zich. "Zodra de ui uit de grond werd gehaald, was het een race tegen de klok, want de bewaarcondities waren niet goed. Bovendien hadden we al veel product verloren op het veld door het afsterven van de planten en ook een deel van de uien bereikte gewoonweg niet de gewenste maatvoering." 

"Ui is een product dat over het algemeen goed bewaart, maar een van de onderscheidende kenmerken van de ui van Fuentes de Ebro, z’n hoge watergehalte, houdt anderzijds wel in dat de ui een kortere houdbaarheid heeft dan andere soorten," legt Jesús Berdusán uit. "Als gevolg hiervan hebben we in 2022 ongeveer 30% minder kilo’s verkocht dan in 2021, terwijl het areaal wel hetzelfde was." 

De weersomstandigheden hebben in 2022 een aanzienlijke invloed gehad op het uienseizoen in Spanje. Volgens het Areaal- en Oogstrapport van het Spaanse ministerie van Landbouw, met gegevens tot 31 oktober 2022, werd in het geval van de Grano en Medio Grano uien de oogstdaling op 23% geraamd. "We hopen dit seizoen op hogere volumes uit te komen, want er is steeds meer vraag naar zoete uien." 

Product in opmars
Zoete ui, een typologie waartoe de ui van Fuentes de Ebro behoort, creëert een speciaal segment binnen deze commodity dat een interessante groei doormaakt in de markt. "Deze ui is veel zoeter en minder scherp en telers bekomen er een aanzienlijk prijsverschil voor ten opzichte van de traditionele ui. Veel uientelers proberen daarom dit alternatieve segment te betreden. Zo’n 15 jaar geleden was er in Spanje alleen de zoete ui uit Fuentes beschikbaar, wat een seizoensproduct is, terwijl er nu het hele jaar door product wordt aangevoerd uit Zuid-Amerika – vooral uit Peru, Chili en Mexico – en uit landen als Senegal. Op dit moment is Spanje zelfs dé toegangspoort tot Europa voor overzeese zoete uien." 

"Natuurlijk is de markt voor zoete uien nog erg klein en de consumptie in Spanje ligt ook veel hoger dan in de rest van Europa, maar de categorie maakt toch een flinke groei door. Toch moeten we er ook bij vertellen dat dit jaar, nu de prijzen zijn gestegen, de consumptie is gekrompen, omdat het een duurder product is."

In 2010 werd de beschermde oorsprongsbenaming Cebolla Fuentes de Ebro in het leven geroepen en in 2013 werd de ui opgenomen in het register van oorsprongsbenamingen van de Europese Commissie. Sindsdien kunnen consumenten het op de markt herkennen aan het officiële label.

"De ui van Fuentes de Ebro is de enige ui in Spanje met een BOB, al weet niet iedereen dat en ligt er dus nog promotiewerk op de plank. Soms worden Spaanse producten met een oorsprongsbenaming door consumenten in de rest van Europa positiever gewaardeerd dan in Spanje zelf." 

"Wij zijn de grootste telers van deze BOB-ui en ondanks de slechte resultaten van 2022 blijven we inzetten op deze ui en behouden we dit jaar hetzelfde teeltareaal als voorgaande jaren", besluit Jesús. 

Voor meer informatie:
Finca La Corona
Ctra. N-232, Km. 206-300
50740 Fuentes de Ebro
Zaragoza (Spanje)
Tel: +34 976 16 01 89
fincalacorona@gmail.com

Publicatiedatum: