Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kazachstan kan uienexport beperken

Kazachstan gaat zijn uienvoorraden inventariseren. Als er een tekort dreigt, kunnen beperkingen op de uienexport worden ingevoerd. Dit meldde de persdienst van het ministerie van Handel en Integratie aan ElDala.kz.

De regulering van de uienprijzen werd besproken tijdens een vergadering van de interdepartementale commissie voor buitenlands handelsbeleid en deelname aan internationale economische organisaties.

"Na de besprekingen kregen het ministerie van Landbouw en de plaatselijke overheden de opdracht een analyse te maken van de reële uienvoorraden die nodig zijn om volledig aan de vraag van de bevolking te voldoen en de prijzen te beheersen. Indien uit de resultaten van de analyse blijkt dat er tijdens het laagseizoen een tekort aan uien dreigt, zullen vooraf maatregelen worden genomen om de binnenlandse markt te beschermen," aldus de persdienst van het ministerie van Handel.

Ondertussen deelde de persdienst van de eerste minister van de Republiek Kazachstan mee dat het ministerie van Handel een ontwerp-routekaart heeft ontwikkeld voor de import van groenten in het laagseizoen van 2023. Het document voorziet in de verdeling van de import van maatschappelijk belangrijke producten over regio's en retailketens, het tijdschema en de omvang van de financiering van retailketens in het kader van omgekeerde regelingen via de regionale overheid, zodat de ketens tijdig contracten sluiten met leveranciers voor de import van groenten. Voorts zal via het QazTrade Trade Policy Development Center bijstand worden verleend om te zorgen voor een groene corridor voor tijdige leveringen.

Tegelijkertijd worden de contracten met de Kazachse telers over de levering van groenten tegen vaste prijzen slechts gedeeltelijk nagekomen. Volgens Aidar Abildabekov, waarnemend voorzitter van het Handelscomité, zijn van de 120 contracten voor de levering van 206.000 ton groenten die door regionale SEC's zijn gesloten, slechts 80 contracten voor 125.796 ton rechtsgeldig. Bovendien voorzien de meeste contracten niet in sancties voor verkoop tegen te hoge prijzen en te weinig geleverde hoeveelheden.

"Veel overeenkomsten voorzien niet in prijsherziening en er worden dus geen aanvullende overeenkomsten gesloten in geval van prijsverlaging. In een overeenkomst met een van de individuele ondernemers in de regio West-Kazachstan bijvoorbeeld was de prijs van wortelen € 0,39 per kg. Vandaag bedraagt de gemiddelde prijs voor wortelen € 0,29, maar het contract is niet herzien," zei Aidar Abildabekov.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: