Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ferme de Fontenay:

Meer transparantie voor consumenten door blockchain

Tegenwoordig is 90% van de consumenten op zoek naar meer transparantie over de herkomst van de AGF-producten die ze consumeren. Om aan deze verwachtingen te voldoen, kopen retailers steeds vaker en steeds meer lokale en agro-ecologische producten in. Om het gebrek aan transparantie bij consumenten aan te pakken, heeft Ferme de Fontenay in januari 2023 een vorm van blockchaintechnologie geïntegreerd bij de specerijen uit het Vajou-assortiment en heeft het bedrijf daarbij Connecting Food als partner gekozen. Het is de bedoeling dat dit project, dat in maart 2022 van start is gegaan, geleidelijk wordt uitgebreid naar andere producten van Ferme de Fontenay.

Consumenten scannen de QR-code
"Met elk merk smartphone kunnen consumenten de QR-code op het etiket van de specerijen uit het Vajou-assortiment scannen, die een gratis webapplicatie opent zonder dat ze daarvoor eerst iets hoeven te downloaden of een account hoeven aan te maken. Vervolgens kunnen de consumenten – om inzicht te krijgen in de reis die het product maakt vanaf de teelt op het veld tot aan de verpakking – het partijnummer dat op het etiket staat op de website invoeren. De applicatie geeft daarna informatie over de zaai- en oogstdata van het product, de verpakkingslocatie van het product en uitleg over de werkwijze van Ferme de Fontenay en de werking van de etiketten."

"Met de door de applicatie verstrekte gegevens kan dankzij de blockchaintechnologie overigens niet worden geknoeid. Om na te kunnen gaan of een batchnummer overeenkomt met de specificaties van een bepaald product wordt dit product digitaal gecontroleerd. Blockchaintechnologie biedt verder ruimte voor informatie voor consumenten over het product en informatie voor Ferme de Fontenay om zeker te weten dat het bedrijf aan de milieuverplichtingen voldoet."

Vajou, een 100% traceerbaar premium lokaal assortiment
Het assortiment Vajou, dat met de hand wordt bereid en verpakt, bestaat uit 7 verschillende soorten specerijen: gele uien, rode uien, roze uien, zilveruitjes, sjalotten, zilveruitjes en witte knoflook. De specerijen die onder dit merk worden verpakt, zijn afkomstig van teeltbedrijven die in het bezit zijn van een zogeheten 'High Environmental Value'-keurmerk (een HEV-keurmerk). Dit keurmerk heeft, door agro-ecologische teeltmethoden toe te passen, tot doel de biodiversiteit te bevorderen en het bodemleven in stand te houden.

Presentatie van het project en de blockchaintechnologie
Het hierboven genoemde project is op 19 januari 2023 officieel gelanceerd op LinkedIn en wordt bij Franse consumenten gepromoot via in-store evenementen in de regio's Grand Est en Ile-de-France. De blockchaintechnologie waarvan bij dit project gebruik wordt gemaakt zijn de zeven verschillende specerijen uit het Vajou-assortiment en de Orions, de uien die je niet laten huilen (die ook al in Madrid zijn onthuld) zullen bovendien worden gepresenteerd op de Fruit Logistica beurs in Berlijn. Deze beurs vindt plaats van 8 tot en met 19 februari 2023.

Voor meer informatie: 
Val Légumes SAS – Ferme de Fontenay
9, rue de l’Eglise,
10400 Fontenay de Bossery, Frankrijk
Tel. : +33 3 25 39 54 20
www.fermedefontenay.fr