Tussentijdse beoordeling zaadbedrijven voor het Uireka-rassenonderzoek

Tholen - Vanmorgen kwamen de verschillende zaadbedrijven weer bijeen bij Goud Biervliet voor een tussentijdse beoordeling van het Uireka-rassenonderzoek.  

Al sinds 2005 worden de verschillende zaaiuienrassen jaarlijks beoordeeld. De laatste zes jaar vindt dit plaats onder de Uireka-vlag.

Dit jaar betrof het de beoordeling van de uien die geteeld waren op de locaties in Colijnsplaat (25 rassen), Biddinghuizen (24 rassen) en Schoonloo (18 rassen). De laatste locatie in Drenthe is er vorig jaar voor het eerst bijgekomen.

Volgens Luc Remijn van het co├Ârdinerende UIKC viel dit jaar met name op dat bij de uien uit Colijnsplaat de meeste beginnende kieming was opgetreden.

"Normaal zouden deze uien tot mei op hun plek moeten blijven, maar daarmee komen we dit jaar niet uit. Op 11 februari gaan we daarom de uien sorteren bij JWK Onions waarna de uien een week later weer beoordeeld zullen worden."

"De uien van de locaties uit Schoonloo en Biddinghuizen zijn qua kieming nog vrij rustig. Op beide locaties zijn de uien beregend en dat maakt een groot verschil", constateert Luc.

"Verder zien we bij de uien uit Colijnsplaat een behoorlijk verschil in hardheid tussen de rassen. Nu er meer slijtage optreedt, wordt het verschil alleen maar grotere."

"De uien vanuit Colijnsplaat en Schoonloo zijn over het algemeen mooi van kleur. De kleur is van de uien uit Biddinghuizen wat minder, omdat die op zwaardere grond zijn gegroeid. Qua grofte komen deze uien er wel het beste uit."

Uireka en de veredelingsbedrijven maken deze dag meteen van de gelegenheid gebruik om het protocol voor volgend jaar te bespreken, zodat iedereen binnenkort weer de rassen voor de verschillende proeflocaties kan aanmelden.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven