Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Casper Weststeijn, KTBA:

"Veel bedrijven kampen met een tekort aan kwaliteitsmanagers"

Tholen - Als partner van het voormalige N&S Quality Consultants stond Casper Weststeijn jarenlang met beide benen in de AGF-sector. De laatste jaren werkte hij als zelfstandige ook in andere branches, maar toen KTBA - onderdeel van het wereldwijd opererende Mérieux NutriSciences - hem vroeg om als productmanager AGF aan de slag te gaan, kroop het bloed waar het niet gaan kon. "Ik ben heel blij om weer in de AGF actief te zijn!"

"Van oorsprong komt KTBA uit de bakkerswereld, maar inmiddels werken we voor een breed scala aan foodbedrijven. Ook binnen de AGF-sector zijn we al actief en we willen deze dienstverlening de komende tijd verder uit gaan breiden door de AGF-bedrijven te voorzien van innovatieve, risicobeperkende en procesoptimaliserende diensten en tools die de wereld een stukje (voedsel)veiliger maken", vertelt Casper.

"En de uitdagingen voor de AGF-bedrijven zijn groot. Retailers, normhouders, wetgevers, belangengroeperingen en voedingsmiddelenbedrijven stellen hogere eisen aan Quality Assurance en Business Assurance bij toeleveranciers. Het bieden van gevraagde informatie en garanties wordt hierdoor voor bedrijven steeds complexer. Ook consumenten kijken kritischer naar de transparantie en betrouwbaarheid van retailers, producenten en leveranciers, om zo een verantwoorde keuze te maken."


Casper Weststeijn

"Neem de residu-eisen, die steeds weer meer worden aangescherpt. Vroeger was meedoen aan een sectorale monitoring voldoende, echter nu neemt de NVWA hier geen genoegen meer mee. Bovendien worden de eisen vanuit de supermarkten strenger. Bedrijven zullen actief aan de slag moeten met beleid op gebied van pesticiden en microbiologie", aldus de AGF Productmanager. "Binnen bijvoorbeeld IFS7 en BRC9 worden ook de voedselveiligheidscultuur steeds belangrijker. Daar worstelen veel bedrijven mee en dat speelt binnen AGF-bedrijven wellicht nog meer dan in andere branches. De mentaliteit van de gemiddelde Westlander is toch net wat anders dan bij het gemiddelde grondstoffenbedrijf. Hierin kunnen we bedrijven op een pragmatische manier ondersteunen."

"Nu is het voor bedrijven vaak al erg lastig om een goede kwaliteitsmanager te vinden. Met onze consultants kunnen we deze bedrijven voorzien van de juiste mensen, zodat de kwaliteitsafdeling toch door kan gaan en vervolgens het werk weer overdragen als er iemand wordt aangenomen. Daarnaast leiden we kwaliteitsmedewerkers breed op van een training op het gebied van pesticiden tot intern auditen, zodat nieuwe mensen zich kunnen ontwikkelen tot gedegen kwaliteitsmedewerkers."

"Veel bedrijven kampen met een tekort aan kwaliteitsmanagers. Er is daarom een grote behoefte aan specifieke knowhow, strategische adviezen en praktische en organisatorische ondersteuning. Wij hebben de beschikking over een groot laboratorium en kunnen dus het nodige betekenen op het gebied van monsternames, maar hebben in Nederland en België ook zo’n 120 consultants in dienst, waarmee we een gedegen specialisme hebben opgebouwd op tal van onderwerpen. Veel kennis die we hier hebben opgedaan in andere foodsectoren willen we uitrollen en uitbouwen in de AGF-sector, maar ook binnen de Mérieux NutriSciences-groep in andere landen."

"Het mooie is dat we binnen KTBA een enorm netwerk hebben. Zo hebben we een eigen kenniscentrum dat wordt bemand door onze eigen consultants. Zij worden ingezet om alles ontwikkelingen op kwaliteitsgebied bij te houden en dit te vertalen naar praktisch, bruikbare informatie. Zo proberen we de gaten die er vallen op te vullen met opleidingen en trainingen", vertelt Casper.

Bovendien zou het kwaliteitsbeleid volgens hem vaak breder gedragen mogen worden binnen de organisatie. "Nu wordt het vaak op het bordje van de kwaliteitsafdeling geschoven, maar het zou goed zijn als het veel meer een gedeelde verantwoordelijkheid wordt van de afdelingen inkoop en kwaliteit." Een andere tip van Casper is om voorbereid te zijn op de duurzaamheidstransitie. "Al vanaf 2024 worden bedrijven die een bepaalde omzet vertegenwoordigen verplicht om te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Die transitie gaat er komen en als je daarin niet meegaat, overleef je niet. Je kunt altijd beter goed voorbereid zijn."

Voor meer informatie:
Casper  Weststeijn
KTBA
Horst 12
5171 RA  Kaatsheuvel
Tel: +31 416 348910
[email protected] 
www.ktba.com