Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Alle rassen Uireka rassenonderzoek over een grote professionele sorteerlijn"

Zaterdag 11 februari jl. was het een drukte van belang bij JWK in Kruiningen. Niet alleen met reguliere activiteiten, maar juist ook met het sorteerwerk van een speciale partij. Deze partij betrof de rassen van het UIreka Rassenonderzoek 2022/2023, geteeld op de proeflocaties in Colijnsplaat en Schoonloo en aansluitend bewaard bij Goud in Biervliet, zo meldt Uireka. Voor de op zand geteelde rassen uit Schoonloo was dit tijdstip van uit de bewaring halen volgens onderzoeksprotocol, voor de rassen uit Colijnsplaat is dit zo’n 3 maanden vervroegd. 

Uitvoerend coördinator rassenonderzoek Luc Remijn (UIKC): "Door het warme, droge groeiseizoen én het feit dat we ze niet hebben kunnen beregenen, konden we de rassen uit Colijnsplaat niet langer bewaren om ze nog goed en representatief voor het onderzoek te kunnen beoordelen. Er was teveel beginnend schot."

Ten behoeve van het rassenonderzoek is op elke locatie afgelopen najaar van elke ras een kuubskist gevuld om te worden verwerkt over een praktijk sorteerlijn bij een uienverwerker. "De verwerking gebeurt bewust op deze manier om zo veel mogelijk het proces na te bootsen zoals dat normaal ook met de uien van elke teler gebeurd. Bij het lezen wordt alleen de niet-uien tarra (bijvoorbeeld kluiten) verwijderd. Uien met bijvoorbeeld rot of een bacterieaantasting gaan allemaal mee in de kleine zwarte veilingkistjes die worden gebruikt voor de beoordeling."

"Elke ras wordt verticaal op een palet gezet om de invloed van luchtstromen te nivelleren; de bovenste kist immers droogt altijd meer uit. Elk kistje, met daarin een unieke combinatie van ras en proeflocatie, krijgt bovendien een specifiek nummer. Volgens het protocol vindt binnen een week na het sorteren de beoordeling plaats. De maatsortering van alle rassen is hetzelfde; de boven- en ondermaat wordt er bij het sorteren en verwerken uitgehaald."

Alle verzamelde data over de rassen wordt verwerkt in de Rassenlijst 2024. Uireka presenteert deze nieuwe lijst officieel op donderdag 24 augustus a.s. tijdens de UIKC Uiendag. Voor de eerste keer in haar geschiedenis komen in de lijst dan 2 overzichtstabellen, één voor kleilocaties en één voor zandlocaties.

Bron: Uireka

Publicatiedatum: