Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Campagne gestart om mentale zorgen boer en tuinder bespreekbaar te maken

TABOER is een onafhankelijk loket, waar men dagelijks terecht kan voor een luisterend oor, tips en adviezen en ervaringsverhalen. Deze week start de campagne ‘Ik kan het zelf (niet meer)’ van TABOER. Deze campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid onder boeren en tuinders in Nederland.

Ondernemers voelen de toenemende druk vanuit de overheid en maatschappij. De stijgende kosten en het missen van toekomstperspectief zorgen voor veel gevoelens van onzekerheid, verdriet en frustratie bij veel agrariërs en hun gezinnen. Steeds meer boeren en tuinders kampen met mentale problemen. Problemen waarover liever niet gepraat wordt. Het doel van TABOER is om deze problemen bespreekbaar te maken onder het motto: "Praten helpt!" 

LTO Noord en stichting Zorg om Boer en Tuinder willen met deze campagne het taboe doorbreken dat rust op de ‘zachte kant’ van het agrarisch ondernemerschap. “Samen praten over technische en economische resultaten is geen probleem, maar mentale zorgen bespreekbaar maken is een ander verhaal. Daarom is deze campagne in deze onzekere tijd voor veel boeren en tuinders  belangrijk”, aldus Fije Visscher, LTO Noord-bestuurder. Mede dankzij financiële steun van de Rijksoverheid is deze meerjarige campagne van start gegaan op 20 maart 2023. 

Passende oplossingen
Het doel van deze campagne is om het taboe rondom het bespreekbaar maken van mentale zorgen te doorbreken. Dat geldt zowel voor boeren en tuinders met mentale problemen als de mensen in hun omgeving. TABOER bestaat uit een website en een hulplijn 088 – 8886608 voor een luisterend oor. De TABOER-lijn is bemand door opgeleide medewerkers die luisteren naar de verhalen van boeren en tuinders en zoeken naar passende oplossingen en/ of verwijzen door naar de juiste hulpverlening. Piet Boer, ZOB-voorzitter: “In de campagne laten we zien dat jij als agrarische ondernemer niet de enige bent die af en toe worstelt met zijn gevoelens. De boodschap is om niet met mentale problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken. Praten helpt…”.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: