Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Toepassingen van gefilterde perslucht zijn legio"

Tholen - Het gebruik van perslucht in de groenten-, fruit en bloemensector is veelzijdig. Dat zegt Jaco Mosterd van Mosterd Naaldwijk. “Vergeet niet dat perslucht voor elke persluchttoepassing geldt dat behalve de capaciteit en de gewenste luchtdruk de persluchtkwaliteit van groot belang is. Dit wordt bereikt door filtratie van de perslucht."

Tijdens HortiContact presenteerde Mosterd Naaldwijk een actief koolfilterkolom. Deze maakt perslucht geschikt voor direct contact met voedsel.

Dat filteren werkt als volgt: er zijn drie stappen om perslucht schoon te maken. De eerste stap vindt plaats in het filterhuis. Daar vindt de voorfiltratie plaats. Het grofste vuil wordt hier afgevangen.

De tweede stap is de membraandroger. Hier wordt de lucht terug gekoeld, naar wens tot -20 of -40 graden Celsius. Door die lagere temperatuur verdwijnt praktisch alle vocht, zodat bacteriën daar niet in kunnen gedijen. Bacteriën worden ook deels gedood door de lage temperatuur.

De derde stap is het actieve koolfilter. De lucht is dan weer afgekoeld door de omgeving. Het actieve koolfilter haalt de kleinste verontreiniging weg, op aerosool-niveau dus.

Legio persluchttoepassingen
Jaco: "De keuze is reuze." Hij noemt een paar mogelijkheden waarin er gebruik wordt gemaakt van gefilterde perslucht. "De lucht wordt in de verwerkingsruimte over het product geblazen en verwijdert daarmee dus het vuil wat erop zit. Dit gebeurt bij onder meer tomaten en (tropisch) fruit, maar ook bij plantjes."

"In de bloemensector wordt perslucht gebruikt om de sleeves open te blazen, zodat boeketten er snel in geschoven kunnen worden. Deze perslucht is vaak een onderdeel van een machinale boekettenlijn."

Stickers kunnen ook op de verpakking geblazen worden of fruit kan na wassen met perslucht gedroogd worden. "Wachten duurt natuurlijk te lang."

Dozen voor de verpakking worden gevouwen en gelijmd met perslucht aangedreven machines. Ook het sorteren van groenten en fruit gaat gepaard met perslucht. Jaco besluit: “Perslucht zie je eigenlijk overal.”

Voor meer informatie:
Jaco Mosterd
Mosterd Naaldwijk
tel 0174 625 467
jaco@mosterdnaaldwijk.nl