Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BO Akkerbouw presenteert perspectief van de Nederlandse akkerbouw

"De wereld is sterk aan het veranderen en de akkerbouw verandert mee. De sector draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven. Dat gebeurt op basis van de sterke samenwerking in de keten", zo meldt BO Akkerbouw. Veredeling, teelt, handel én verwerking werken samen binnen BO Akkerbouw en schetsen samen zeven richtingen voor perspectief van de Nederlandse akkerbouw.

Ruimte voor de Nieuwe Akker
Met ‘Ruimte voor de Nieuwe Akker!’ baseert BO Akkerbouw het perspectief van de sector op de belangrijke rol die de Nederlandse akkerbouw speelt in de plantaardige toekomst van het voedselsysteem, in een circulaire samenleving en in een vitaal platteland. "Ondernemers en medewerkers in de akkerbouw werken elke dag aan het perspectief van de sector", vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. "Op basis van voldoende areaal en een goed verdienvermogen kan de sector bijdragen aan de belangrijke maatschappelijke opgaven van vandaag en morgen."

Zeven richtingen voor perspectief
In dat licht zien de leden van BO Akkerbouw zeven richtingen voor het perspectief van de Nederlandse akkerbouw. Het gaat om:

 • Duurzaam voedsel
 • Biobased materialen
 • Eiwittransitie
 • Groene energie
 • Biodiversiteit & landschap
 • Circulaire samenleving
 • Klimaatbestendige omgeving

Bij elke richting geeft BO Akkerbouw vier speerpunten aan en één punt dat de sector nu direct wil aanpakken, vaak samen met de overheid.

Fundamenten voor het verdienvermogen
Het perspectief van de akkerbouw vereist een stevige samenwerking, niet alleen binnen, maar ook buiten de sector, vervolgt BO Akkerbouw. Een goed verdienvermogen voor alle schakels in de keten staat centraal. BO Akkerbouw doet daarvoor een nadrukkelijk beroep op beleidsmakers. "De overheid is een belangrijke partner om samen met ons de noodzakelijke fundamenten te bouwen voor het perspectief", aldus Hoogendijk. De sector zet daarbij in op de volgende vijf fundamenten, met ook steeds vier speerpunten en één punt voor directe actie:

 • Onderzoek & innovatie
 • Data & digitalisering
 • Onderwijs & ondernemerschap
 • Sturen op doelen
 • Sterke ketens

"Laten we als sector blijven doen waar we goed in zijn: waarde leveren van onze akkers", besluit Hoogendijk. “Voedingswaarde, economische waarde en duurzame waarde.”

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
info@bo-akkerbouw.nl  
www.bo-akkerbouw.nl     

Publicatiedatum: