Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe worden supermarkten gecontroleerd op keurmerkeisen On the way to PlanetProof?

Hoe worden supermarkten gecontroleerd op keurmerkeisen? Supermarktketen Aldi is gecertificeerd om On the way to PlanetProof onverpakte groenten & fruit te verkopen en wordt nu opnieuw gecontroleerd. Projectleider Annika de Ridder van het keurmerk On the way to PlanetProof liep mee tijdens de inspectie bij Aldi en gaf een inkijkje in hoe zo'n controle gaat.

Annika vertelt: "SMK ontwikkelt en beheert de eisen van het keurmerk. Vervolgens voeren onafhankelijke controleurs de inspecties uit voor de certificatie van de deelnemers. Meelopen met een inspectie is ook voor mij interessant om te zien wat soepel loopt en te horen waar nog vragen over zijn."

Twee keer per jaar wordt het hoofdkantoor van gecertificeerde supermarkten bezocht. Daarnaast worden ook inspecties uitgevoerd bij winkelfilialen en distributie centra van de betrokken supermarkten. Deze keer speelt de inspectie zich af op het hoofdkantoor van Aldi in Culemborg. Tijdens dit bezoek worden de bevindingen uit de winkelfilialen door de controleur besproken, zo meldt On the way to PlanetProof.


Bron: On the way to PlanetProof

Om te controleren of aangeboden On the way to PlanetProof producten daadwerkelijk gecertificeerd zijn heeft de controleur in het winkelfiliaal met een steekproef gecontroleerd waar bijvoorbeeld de tomaten vandaan komen. De leverancier van die tomaten moet namelijk ook gecertificeerd zijn. Alleen als alle schakels in de keten gecontroleerd zijn, mogen de tomaten met het On the way to PlanetProof keurmerk worden verkocht.  

De controleur vraagt aan de inkoper van de supermarkt hoe hij nakijkt of de leverancier nog een geldig certificaat heeft. De inkoper laat een lijst zien van waarop alle leveranciers staan waarvan hij het geldige certificaat afgelopen maand had nagekeken. Annika: "Door goed door te vragen en bewijs te krijgen van de acties, kan de controleur een groen vinkje zetten dat de certificaathouder de controleprocessen goed heeft ingericht. Zo worden alle eisen van het certificatieschema nagelopen."

Verder kijkt de controleur of het keurmerk-logo correct wordt gebruikt in de reclamefolder. Door het logo in de reclamefolder te vergelijken met de eisen voor opmaak, afmeting en kleur stelt hij vast dat het logo correct is afgebeeld. De controleur toetst verder of producten bij gecertificeerde leveranciers zijn ingekocht, zo wordt duidelijk of bijvoorbeeld de appels in de folder van week 48 daadwerkelijk On the way to PlanetProof appels waren. De verantwoordelijke medewerker zoekt de inkooplijst van de betreffende week op, benoemt de leveranciers van appels in die week en laat per leverancier zien dat de geldigheid van het certificaat is gecontroleerd.  

Annika: "Als iemand wil weten wie de gecertificeerde producent of leverancier is, dan kan dat via de openbare zoekmachine op de On the way to PlanetProof website worden opgezocht. Alle geldige certificaathouders zijn daar terug te vinden."

Een certificaathouder gebruikt een individueel registratienummer om te laten zien waar de On te way to PlanetProof producten vandaan komen. Annika legt uit welk registratienummer een supermarkt moet gebruiken: "Het registratienummer dat aan een product wordt meegegeven is steeds van de laatste schakel in de gecertificeerde keten. Een fruitteler geeft zijn registratienummer mee met de peren die naar een handelshuis gaan. Het handelshuis geeft zijn registratienummer mee aan diezelfde peren die aan een supermarkt worden verkocht. Alleen als het product verpakt wordt, dan wordt het registratienummer gebruikt van de ketenschakel die het product verpakt."

Er moet een hoop worden bijgehouden om aan te kunnen tonen dat de certificaathouder aan alle eisen voldoet. Hiervoor moet een supermarkt ook een verantwoordelijke medewerker aanwijzen. De controleur vraagt na wie dat is en waar diegene zich mee bezig houdt. In dit geval zijn bij Aldi de taken verdeeld over twee personen en zijn de verantwoordelijkheden vastgelegd in de functiebeschrijving.  

Voor meer informatie:
SMK, On the way to PlanetProof
Tel.: +31 (0)70 3 586 300
Bezuidenhoutseweg 105
2594 AC Den Haag
www.planetproof.eu 

Publicatiedatum: