Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'De voedingswaardewijzer' geeft inzicht in voedingswaarden

Hoeveel boerenkool moet ik eten bij een kaliumtekort?

Wat kun je het beste eten bij een kaliumtekort en hoeveel spinazie moet ik eigenlijk eten als ik mijn ijzerwaarde wil aanvullen? Met dit soort vragen kun je vanaf nu terecht in De voedings-waardewijzer. Het boek helpt lezers om in één oogopslag de voedingswaarde van meer dan 800 voedingsmiddelen te begrijpen. De auteur Juglen Zwaan zocht zelf naar een boek als dit, maar ontdekte dat het nog niet bestond. Daarop besloot hij dit boek zelf te gaan maken. 

De auteur heeft voor dit project de hulp ingeschakeld van experts op het gebied van formules, wiskunde, programmeren, algoritmes en grafische vormgeving. De voedingswaardewijzer helpt om meer inzicht te krijgen in de samenstelling van voedingsmiddelen, zodat men bewustere keuzes kan maken bij het vullen van het boodschappenmandje. 

Per gram en per portie
De voedingswaardewijzer presenteert op visuele wijze de voedingswaarden van alledaagse voedingsmiddelen die in de supermarkt te vinden zijn. Uniek hierbij is dat de voedingswaarde zowel per 100 gram, als per portie worden weergegeven. Hierdoor is het eenvoudig om te zien hoeveel men van een bepaalde nutriënt met een portie binnenkrijgt. Dit wordt extra duidelijk door de voedingswaarden te koppelen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) met behulp van een percentagebalk.

Het boek bevat naast de basis voedingswaarden ook extra informatie over de zuurgraad (pH), glycemische index (GI) en glycemische lading (GL) en de NutriScore van voedingsmiddelen. Deze waarden worden visueel weergegeven met gekleurde bolletjes, waarbij rood betekent wegblijven, oranje staat voor af en toe eten en groen aangeeft dat het voedingsmiddel regelmatig op het menu kan staan.

In samenwerking met wetenschappers is er bovendien een algoritme ontwikkeld dat de nutriëntdichtheid van voedingsmiddelen kan berekenen. Hiermee is het mogelijk om voedingsmiddelen onderling te vergelijken op basis van hun voedingswaarde. Dit algoritme staat bekend als de Food Value Score (FVS), een systeem dat veel verder gaat dan de bekende NutriScore.

De FVS houdt niet alleen rekening met basisfactoren zoals calorieën, suiker, zout en vet, maar kijkt ook naar de aanwezigheid van vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen in voedingsmiddelen. Bovendien wordt er rekening gehouden met de balans tussen gezonde en ongezonde nutriënten, zoals verschillende soorten vetten. Daarnaast is er extra aandacht voor nutriënten waar westerlingen vaak een tekort aan hebben, door deze zwaarder te laten meewegen in de berekening.

Verder bevat 'De voedingswaardewijzer' uitgebreide toplijsten met de top 25 voedingsmiddelen die het meeste van een bepaalde nutriënt bevatten, rekening houdend met portiegrootte. Het boek legt ook uit wat de functie is van alle voedingsstoffen en baseert zich op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

"'De voedingswaardewijzer' is bedoeld voor een brede doelgroep, waaronder artsen, diëtisten, therapeuten en mensen met een grote belangstelling voor voeding en gezondheid. Het boek is toegankelijk voor zowel professionals als leken en is uniek in zijn soort."

Klik hier voor een preview

Voor meer informatie:
J. Zwaan
Tel.: +31 (0)30 320 0946
[email protected] 
www.ahealthylife.nl 

Publicatiedatum: