Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienschilbedrijf Ongena presenteert nieuwe identiteit en uitstraling

"Door de hoge prijzen van het lokale aanbod kijken we voornamelijk naar importuien"

Tholen - Het lokale uienaanbod is op de Belgische markt momenteel zeer duur. Bij uienschilbedrijf Ongena wordt daarom gekeken naar importuien. "De Nederlandse en Belgische uien zijn zeer beperkt en daardoor gewoon te duur voor ons, dus zijn we verder gaan zoeken. We moeten ook kijken naar de portemonnee van onze klanten, dus is het onze taak om te zoeken naar goede oplossingen", vertelt Joeri Ongena van het gelijknamige bedrijf uit het Belgische Moerbeke-Waas.

Het is de reden dat de blik is gericht op importuien. "Deze importeren we op het moment eigenlijk overal vandaan. Dat ligt net aan waar we ze voor een mooie prijs kunnen vinden. Je kan namelijk niet zeggen: 'We stoppen er een paar maanden mee'. Zelfs nu de prijzen zo hoog zijn, moet je blijven leveren aan de klant. Het is ook de reden van onze nieuwe slogan: 'Uien tot het Uiterste'."

Uien tot het Uiterste
Deze drang heeft het bedrijf er namelijk toe gezet een nieuwe identiteit te presenteren. "Na 10 jaar was het ook wel tijd voor vernieuwing. Het zijn uitdagende tijden als ondernemer en je moet altijd durven vernieuwen", legt Joeri uit. "Daardoor hebben we gekozen voor een nieuw logo, nieuwe website, nieuwe slogan en algeheel nieuwe uitstraling om aan te tonen dat we altijd tot het uiterste gaan. Dat is al met de eigen teelt, maar ook de service naar de klanten toe. We zeggen nooit nee. Vandaar ook de slogan in deze tijden van zeer hoge prijzen. De klant weet inmiddels dat we voor hen tot het uiterste gaan op alle vlak, dus denkt er ook wel in mee in deze tijden van hoge prijzen. We gaan altijd met de klant in gesprek en spelen open kaart met de problematieken of bezorgdheden die spelen, zoals nu dus het overschakelen op goedkopere importuien om geen onnodig extra hoge prijzen door te hoeven berekenen."

Aan de vraagzijde is het voor Ongena nog even wachten op het mooie weer van de zomer. "Uien blijft men altijd wel eten, dus dat blijft het hele jaar gestaag door lopen. In het alsmaar populairder wordende geschilde segment is het daarentegen iets rustiger momenteel. Normaal zien we rond de paasperiode, als het weer mee zit, dat het barbecueseizoen rond half maart van start gaat. Nu bleef het door het slechtere weer echter uit. Daardoor is het wat rustiger geweest rond die periode. Het is nog even wachten, maar de temperaturen worden steeds zachter. Hoe meer die in de komende weken omhoog gaat, hoe harder het bij ons weer zal gaan."

Nieuwbouw
In de aanloop naar de nieuwe oogst Nederlandse en Belgische uien is het bedrijf daarnaast gestart met de bouw van een nieuwe bewaarloods. "Van de zomer zullen we daarmee starten om meer uien, en ook aardappelen van ons eigen akkerbouwbedrijf, op te slaan op de eigen locatie. De bedoeling is om het tegen september, als de bewaaruien binnenkomen, operationeel te hebben. Dat zal misschien nog een beetje zweten worden, maar moet haalbaar zijn. We hadden het constant uitgesteld tot de prijzen in de bouwsector zouden normaliseren. Alleen lijken we te moeten accepteren dat deze hoog zullen blijven. Het daalt niet, dus waarop ben je dan nog aan het wachten." 

Wat mij betreft mag ook de marktprijs van de uien voor de teler wat hoger blijven dan wat het vroeger was", besluit Joeri. "De extreme prijzen zoals afgelopen seizoen hoeft nu ook weer niet, want dat is niet werkbaar voor ons als verwerker, maar de extreem lage prijzen, of zelfs dumpingprijzen onder kostprijs van de teelt, toont geen respect voor de teler zijn werk. Stiekem ben ik in mijn hart toch nog altijd boerenzoon, en daar ben ik trots op."

Voor meer informatie:
Joeri Ongena
Uienschilbedrijf Ongena
Ledestraat 22
9180 Moerbeke-Waas, Belgiƫ
[email protected]         
www.ongena-uien.be